От следващата година цигарите от средния ценови клас ще поскъпнат с около 0.15 лв., а от по-високия - с около 0.10 лв. Това заяви на брифинг днес финансовият министър Владислав Горанов.

"Облекчението в изчисляването на акциза на цигарите ще бъде на декоративен режим. Анализите от прилагането на променената структура на акциза показа агресивно пазарно поведение от страна на някои търговци, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия", каза Горанов в отговор на въпрос какво е наложило връщането към стария начин на изчисляване на акциза на цигарите, пише actualno.com.

„Имах среща с търговците, като почти 90% от тях се обединиха около идеята, че старият вариант на акцизите е бил по-добър“, каза Горанов. Той уточни, че не става въпрос за агресивно поведение от страна на български компании.

„Цигарите ще поскъпват устойчиво до началото на 2018 г. Няма как да поевтинеят, тъй като общата акцизна ставка се увеличава. От 1 януари 2018 трябва да приложим минималната акцизна ставка за ЕС, която е 90 евро на 1000 къса“, поясни министърът.

Отпадане на ДДС върху дарените храни Загубите за бюджета от премахването на ДДС върху дарените храни ще бъдат 7-8 млн. лева годишно, което е допустимо, каза още министърът на съвместния брифинг със земеделския министър Десислава Танева и омбудсмана Мая Манолова. По думите на Горанов няма да има промяна и компромис по отношение на качеството на храната.

Той обясни, че министърът на здравеопазването и министърът на земеделието и храните в списък ще определят кои храни могат да са обект на дарение и в какъв срок преди окончателния срок на годност могат да бъдат дарявани. Отпада първоначалната идея за 30-дневен срок, тъй като не била достатъчно практично решение. Социалният министър пък ще определя на кого могат да се даряват храните.

Според Горанов контролът върху дарените храни се обуславя от това, че няма произволен брой субекти, които да получават дарението.

„Ролята на хранителната банка е да контролира даряването на качествена храна. Изискванията към Хранителната банка са доста сериозни – покритие от най-малко 30/100 от територията на страната. Наличието на посредник, в лице на Хранителната банка дава подходяща точка на контрол, така че да може и Агенцията по храните и НАП да си свършат работата", каза министърът.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg