„Определено настъпи моментът, в който трябва да се действа решително. Да, мерките са непопулярни, на никой не му харесва, но ситуацията го налага. Днес имаше среща с директорите на  болници и представители на различните отрасли, които ще бъдат затегнати – търговия, туризъм, заведения и други, за да чуем всички мнения”, каза доц. Ангел Кунчев след дългата среща в Министерството на здравеопазването. Той допълни, че крайното решение за формата на ограничителните мерки ще бъде взето до дни със заповед на столичното РЗИ и министъра, ако има решение за национално ниво.

„На брифинга в четвъртък, ще се дадат повече подробности. Мерките влизат от събота в София и в понеделник за цялата страна, ако се вземе подобно решение. Да, мерките засягат работата на заведения, фитнеси, училища, молове, детски градини, различни прояви на открито и закрито. Трябва да овладеем този последен пик в следващите 2-3 седмици и след това да започне нормализация. Възможно е за цялата страна да има такива мерки. Има няколко региона, които са назад със заразените, но вълната засяга определено цялата страна. Сега е моментът за национално решение”, каза доц. Кунчев и каза, че минимум мерките трябва да бъдат за две седмици.

„Разработват се протоколите точно как ще се влиза в търговските обекти, броят на посетителите и зелените коридори за възрастните. Утре заседава щабът на столицата и детайлно ще бъдат обсъдени и разписани мерките, както и сроковете. Не се предвижда в София и областта да се въведе ограничението да се носят маски на открито и няма да се ограничи движението в парковете. Ще се следи по магазините за поетапното пускане на хора. 16 легла в момента са свободни в интензивните сектори, като ще ги увеличим на 32. Това са легла за деца и ще са предимно в Пирогов. Имаме достатъчно легла”, каза д-р Данчо Пенчев от РЗИ-София.

Предлагат почти пълно затваряне на СофияРешението ще бъде взето по-късно днес