Миграцията на значителна част от българските граждани е причината да има все по-голям брой секции в чужбина. Това заяви доц. д-р Наталия Киселова, експерт по конституционно право пред bTV.

Тази година ще имаме между 750-800 секции извън страната. Рекорд в сравнение с предишни избори. Миналата година една от политическите партиите предложи и беше променен изборния кодекс. Очакваме след като минат тези избори да се създаде 32 избирателен район. Проблемът идва, че не предвидено колко мандата да бъдат разпределени за 32 избирателен район. Ако предишните години тези избирателни райони са били 5, сега са 9. Можем да видим стопяване на населенеито по две причини миграция или отиване от този свят. Концентрацията на населението е София, Варна, Бургас, уточни доц. Киселова.

Според нея следващия парламент трябва да направи промени в Избирателния кодекс.

Централната избирателна комисия е гледала актуализирани данни на населението, за да може да определи мандатите. Изкривяването ще бъде по-голямо в по-малките области Видин, Монтана, Ямбол. Разград. Нормално е, когато населението се стопява да се вижда през избирателите списъци, каза още експертът по конституционно право.

По думите и начинът, по който се съставят списъците извън страната е доста по-либерален, докато в България при гласуване се следи стриктното спазване на правилото за местоживеене на избирателят по постоянен или временен адрес.