Район „Западен” става все по-атрактивно място за живот, а цените на имотите скачат с всеки изминал ден. Районът се слави като най-зеления в целия град, но като всеки друг е със своите проблеми.  Застрашена ли е титлата на „Западен” за най-зелена зона предвид голямото строителство, какво се свърши през 2018-а и какво предстои през 2019-а, отговаря кметът Димитър Колев.

-Г-н Колев, какво свършихте през изминалата година? Има ли нещо, което не успяхте да направите поради липса на средства или време?

-Мога смело да кажа, че 2018-а бе една добра работна година за район „Западен“. По самата инфраструктура няма голям обект, който да сме реализирали,  но пък имаме немалко ремонтирани  улици. За пример ще дам  ул. „Царевец” откъм Спешното отделение, който участък бе в доста лошо състояние.  В целия район имаме подобни реконструкции. За съжаление, се отвориха много дупки през последната година, като не спираме да работим в целия квартал.

Това, което не успяхме сега, ще го направим през 2019-а. В момента тече обществена поръчка за 2 млн. лева. В нея са обхванати голям брой  ремонти на улици, тротоари, изграждане на паркоместа и други. След приключването на процедурата ще обявим кои и са участъците. Акцентът през 2018-а бе подготовката за големите проекти през 2019 година.

-Вече има избран изпълнител за многоетажния паркинг, който ще бъде първи в града. Кога трябва да започне неговото изграждане? Кои са другите проекти?

- Безспорно най-големият проект е  за многоетажния паркинг. Работихме много по него -  идейни проекти, съгласувания, обществена поръчка и вече имаме избран изпълнител. Надявам се съвсем скоро да дадем старта на самото строителството.

Това ще е първият многоетажен паркинг в Пловдив, който ще даде една линия за изграждането на други такива в  цели град. Както кметът Иван Тотев каза,  това са възможностите на бъдещето, защото има все по-малко свободни територии, а стриктно пазим зелените площи.

-Каква ще е концепцията за отдаване на паркинга на пловдивчани?

-Все още не може да се каже. След като се построи ще се направи икономически анализ, но всичко е въпрос на обсъждане.  Категорично той ще бъде на абонамент, тъй като няма нужда от почасово отдаване.  Има много нови жилищни комплекси , като и доста стари блокове в зоната, нуждата от паркоместа става все по-голяма.

Паркингът ще се намира върху бившия пазар зад МГ-то – на кръстовището на улици „Орфей“ и „Звезда“. Срокът за изпълнение на паркинга е 240 дни. Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила. Ще елиминираме до минимум човешкия фактор, като ще поставим бариери и автомати. Партерът сме го отредили за търговска зона.

Започват три големи проекта в най-зеления район на Пловдив, чакат и Модър-Царевец СНИМКИИзграждат многоетажен паркинг, лесопарк и проектират нова връзка между Прослав и Коматево

-По кои други проекти работихте през изминалата година?

-Много е трудно е да направим голям проект в рамките на една година. Такъв е и случаят с новата връзка между Прослав и Коматевско шосе. Идейният проект е одобрен и скоро започват отчуждителни процедури и направата на техническо задание. Пътят ще започва от улица „Елена” и ще стига до разклона за улица „Остромила”.

Новата отсечка ще е с две ленти по 3,5 метра, два тротоара, 2 метра велоалея, като общата му широчина е 13,5 метра. Проектът включва всичко необходимо за един път – осветление, подземна комуникация, ВиК мрежа, като ще има възможност и за бъдещи кръстовища.

-Лесопаркът е друг голям проект,  който трябваше да започне през тази година, но заради дела той бе отложен. Какво се случва с него?

- През тази година работихме доста по него,  имахме съгласувателни процедури с РИОСВ, входирахме инвестиционното си намерение като план-програма, а констатацията бе, че няма нужда от ОВОС. Проектът е щадящ природата, въпреки това имаше жалба. Спечелихме на първа инстанция, като очакваме дата за ВАС.

В момента обаче си подготвяме ЗОП-а под условие – „до приключване на делото“. Защо трябва да го губим 6-7 месеца, докато чакаме съда? Пускаме си процедурите и чакаме решението на ВАС, което съм убеден, че ще е в наша полза. Проектът е много мащабен, и  подобно нещо не се е случвало в новата история на Пловдив.

-Основно действащо лице в обжалванията бе екологът Васил Къдринов. Какво мислите за тези еколози?

-Аз за първи път чух за този човек, когато обжалва решението на РИОСВ. Заинтересувах се от личността му, видях, че човекът има позиция по доста въпроси, но продължавам да не разбирам какви са му мотивите да обжалва това решение – самата жалба съм я чел, тя е написана, ей така за 1 час, има много неща, които са изкарани от Уикипедия. Но законът му позволява, има това право, но ние ще му докажем, че той е прав.

- Кои участъци ще работите през 2019-а година с тези 2 млн. лева, за които има обществена поръчка?

-Имаме списък от улици, които  искаме да преасфалтираме. Отделно ще направим четири паркинга, които ще бъдат по новата система със скобите. Единият е зад военния блок на НАТО на бул. „Копривщица”, другите са на  улица „Ружа”, улица „Бряст” и близо до детска градина „Мир”. Общият брой на паркоместата ще бъде около 200. Догодина ще работим много по системата със скобите.

Почти на финала сме и с премахването на гаражите. Има места, на които гаражите са останали, но това е защото ползвателите им водят дела срещу администрацията. Много хора ме питат защо остават, това е причината. Всички дела обаче ги печелим.

Тази година имахме и по-малка намеса в районът от бул. „Копривщица” до улица „Белица”.  В момента се изготвя нов Подробен устройствен план за цялата зона. Той ще регулира широчината на улиците и тротоарите. Там където може да се обособят джобове с паркинги също са вкарани. Много активно работихме през последната година по него. На практика това е почти целият квартал. С новия ПУП ще имаме напълно легитимни паркинги, за които няма нужда да правим схеми или да вадим строителни разрешения.

-Има ли опасност районът да се презастрои? Виждаме, че строителството в района става все по-голямо. Какви са тенденциите в жилищното строителство в района.

-Не бих казал, че има опасност от презастрояване. В района има малко от т.нар. мастодонти, а виждаме, че той става място за едно по-луксозно строителство, което е с по-малки размери. Надявам се и така да остане.

Не смятам, че ще изпуснем района, тъй като самите устройствени показатели не позволяват това нещо. Да си кажем честно, тук няма и такива по мащаб терени, за да се вдигне подобен тип комплекси, както в Тракия или Южен. За да  вдигнеш един такъв комплекс ти трябва около 20 декара, а в района най-големите са около 10 дка и то с ограничения във височината.

Наблюдава се и много голям интерес към еднофамилните къщи, около 40 разрешителни за строеж сме издали през изминалите две години. Те са най-вече в района на Прослав и около бившия ресторант Чадърите.

-Кога може да очакваме Смирненски и Прослав да се слеят? В момента се забелязва голямо строителство там, отделно очакваме новия луксозен квартал в местността „Терзиите”?

- Да, в тази зона се строи активно, проблемът е, че са по-отдалечени от регулациите – ток, вода, пътища. Но все повече територии там се усвояват. До няколко години ще видим много такива къщички. Те от друга страна обаче не са интересни на инвеститорите, защото те търсят голямото РЗП.

Ситуацията с местността „Терзиите” е по същия начин. Там ще е ниско строителство с еднофамилни къщи.Наистина не трябва да има земеделска земя в града. В момента се работи много активно по новия ОУП, като и всички райони участваме в разработването му.

-Зелените зони като че ли са най-важни за пловдивчани. Какво направихте през последната година в парковото строителство и какво предстои? Има и една голяма въпросителна около Гарнизонна фурна…

- Пуснахме нов парк в Прослав, с който много се гордеем.  Откакто съм районен кмет съм казвал, че това е основен приоритет за гражданите -  да изграждаш нови паркове.  Това са места за отдих, които предполагат и социални контакти. Паркът беше на мястото на една бивша детска градина, която бе премахната – години наред пустееше и имаше много спекулации за терена, но решихме там да изградим парк. Той стана прекрасен, като сложихме всички дадености за един парк.

През 2019-а вървим към направата на още един парк върху бивша детска градина. Това е теренът на бившата „Мир”. Това беше сграда с много технически проблеми.  Там вече направихме проект, като дори сме закупили някои от основните неща.  На пространството от 5 декара ще има фитнес, детска площадка, минисцена за културни събития, като ще залесим и още дървета.  

По същия начин можеше да се случи и Гарнизонна фурна. Но там заради ред събития отложихме нещата. Постоянно кърпим оградата там, защото е опасна. Самата сграда все повече се руши, тя е просто е развалина. Истината е, че паркът вече щеше да е факт- сега там трябваше да е отворено, изчистено и облагородено място. Не сме се отказали от тази идея и ще разговаряме с хора от района, за да се види какво да се прави с това пространство.

-Най-чаканият проект в района  безспорно е „Модър- Царевец”, какво да очакват пловдивчани през 2019-а там?

- Проектът много напредна в последните години, всеки момент ще се обяви обществена поръчка, което означава, че в началото на 2019-а може да започнем строителството. От страна на район „Западен“ няма никакви пречки. От толкова години само се е говори за него, и стъпка по-стъпка започват нещата да се случват. Според мен до 2 години всичко ще е готово по него“, каза районният кмет. Той каза, че паралелно с изграждането на „Модър-Царевец“ може да се пристъпи и към рехабилитацията на улица „Царевец“  и „Хаджи Димитър“. Двете пътни отсечки са на паваж и все по-трудно става поддържането им. За улица „Хаджи Димитър“ има проект за цялостен ремонт, а улица „Царевец“  може да се ремонтира в сегашните си габарити като първи етап.

Друг проект, по който ще се работи за нови пътни връзки е продължението на бул. „Свобода”. Дадохме предложение той да стига до улица  „Рая”, а след това до улица „Отдих и култура”. Така ще разтоварим „Пещерско шосе” и „6 септември.  

-Едно година преди изборите – може ли да кажете, че ще се кандидатирате за нов мандат?

-Една година е много време в политиката. Лично за себе си искам тези проекти да се реализират и да си свърша работата. Няколко месеца преди изборите ще тегля чертата. Важно е да видят хората какво сме направили, както и ние да си дадем равносметка. Отделно имаме точен и ясен принцип за издигане на кандидати в ПП ГЕРБ. В личен план, в интерес на истината, не съм го решил, а ми е рано още да го обмислям.

-Какво пожелавате на пловдивчани през новата 2019 година?

-Пожелавам най-вече да са здрави! Нека бъдат повече със семействата си и да са по-позитивни, защото тогава нещата се случват.

 

Здравко Димитров за свършеното и предстоящото: Пускаме Пловдив – Асеновград и започваме новия лъч на ОколовръстнотоПроектът „Въча-Доспат“ и обща сграда за държавните служби, приоритет за Областна управа

Ральо Ралев за свършеното и предстоящото: Започваме няколко големи проекта през 2019-а, идва и краят на дупките по улицитеКметът на „Северен” има амбиция да превърне района си в най-доброто място за живеене

Иван Тотев за свършеното и предстоящото: Край с „голямото разкопаване“! Ще работим за нови връзАко се работеше с такива темпове през последните 30 години, нямаше да ремонтираме всички булеварди, каза кметът

Георги Стаменов за свършеното и предстоящото: Смятам, че градът ни е различен от това, което бешеКакви са проектите, които ще се реализират в “Централен“, през 2019

Борислав Инчев за свършеното и предстоящото: Бутането на Бетонния мост е недообмислено решение, не трябва да се правиСпоред кметът на “Южен“, продължението на „Македония“ ще стане най-рано през 2021 година

Николай Чунчуков за свършеното и предстоящото: Почти 20 000 души са емигрирали от СтолипиновоПатрули кръжат из кварталите, видеокамери ще засичат вандали

Костадин Димитров за свършеното и предстоящото: Тракия изпраща успешна година, ще правим все повече зелени зони ВИДЕОРайонът е с най-голям брой реализирани проекти и най-ниска безработица