Депутат от БСП алармира, че оградата на границата ни с Турция, която трябва да спира нелегалните мигранти, е паднала. Николай Цонков пусна в социалната мрежа Facebook снимка, на която се вижда, че защитното съоръжение е компрометирано.

Кадрите са от 4 декември. Паднала е ограда на 12 км от Малко Търново, в местността Дълбокия дол, обясни той. На снимката се вижда и паднала стълба. Предполага се, че тя е използвана при нелегалното преминаване на хора през границата на България.

Цонков уточни, че снимките са му изпратени от местни жители, които обаче не са от БСП. Червеният депутат смята да се обърне към областния управител, защото вече има сигнал в прокуратурата за оградата, пише Dnes.bg.

На няколко пъти съоръжението пада, като обяснението на управляващите беше, че това се случва заради "метеорологични условия" - дъждове, порои, свлачища. Това е и обяснението за новия проблем - пороят, който се изсипа на 28 ноември.

"Има средства за ремонт, вече се работи по него, а докато не бъде възстановена, граничари ще дежурят по 24 часа на мястото", обясни Валери Симеонов от Обединени патриоти.

Симеонов потвърди, че снимките са реални, но настоя, че това не означава, че оградата е построена зле.

"Никой не може да гарантира, че това няма да се повтори", призна той и допълни, че при природната стихия порой понякога има и човешки жертви.

"Оградата не е направена около "Александър Невски" на жълтите павета, а на изключително пресечен терен", отсече още доскорошното вице.

При последните дъждове са паднали около 30-40 метра от оградата в местността Дълбок дол.

"На 28 ноември се наводни Одрин, дъждът се е изсипал точно в този участък и това изтичане на огромни количества вода е предизвикало отнасяне на пътища, помитане на чакъл, на дървета", обясни още Симеонов.

Управляващото мнозинство включи оградата в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, а снимането и приближаването до нея бе забранено. Ремонтът на оградата вече става без конкурс, за да можело поправките да се правят по-бързо.

В края на миналата година пък червеният депутат Елена Йончева направи филм, в който показа, че преминаването на защитното съоръжение не било проблем за бежанците.