Премиерът Бойко Борисов заплашил новия генерален директор на БНР Светослав Костов, че ГЕРБ ще му поиска оставката, ако не върне в ефир журналистката Силвия Великова. Това обясни самият министър-председател по време на посещението си в Русе днес. Борисов беше провокиран от въпрос дали властта е оказала натиск дългогодишната съдебна репортерка да бъде отстранена заради критиките си към прокуратурата. 

"Вие сериозно ли ме питате?! Не само, че не е упражнен натиск от моя страна, ами и направих всичко възможно... Щом научих за свалянето на Силвия Великова, й се обадих лично. 

Познавам я от над 20 години. Чух за тази глупост, която са сътворили. Аз не познавам директора на БНР и никога не съм го виждал, освен ако някъде случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат все пак да оправи това безобразие, иначе ще ида в парламента и ще помоля парламентарната ни група да му поиска оставката", разясни Борисов. И нахока шефовете на БНР, че са "главанаци".

"Какво повече да направя – главанаци е точната дума. Как могат, и то днес, имам чувството, че го правят нарочно. И аз вече не мога да схвана и кой? Защото да правиш такава глупост в този ден".

Запитан дали вижда в казуса намесата на ДПС или на прокуратурата, Борисов отговори: "Не мога да кажа кой, аз знам какво щях да направя като председател на ГЕРБ, ако не я бяха върнали. Аз направих вчера каквото можах, всичко направих. И самата журналистка ми благодари. 

Аз я уважавам много и като човек, и с различно мниние, и със своите грешки. Както и аз имам своите грешки, но са човешки, това е нормално. След като аз казах, че ще искам оставката на този директор през парламента, ако не беше върнал журналиста на работа, друго не мога да напрява", подчерта Борисов.. 

Извялението му съвпадна със свикания протест пред БНР в защита на Великова. Около стотина души дойдоха в 12 часа пред сградата на бул. „Драган Цанков”, като освен журналисти от държавното радио участваха и техни колеги от други медии. Събралите се питат кой и с какви мотиви оказва натиск върху ръководството на  БНР за временното отстраняване на Силвия Великова, която после беше върната в ефир.

„Оказва се, че всеки един критичен към властта журналист може да изчезне. Не бива държавното радио да страда заради поръчки отвън”, заявиха събралите. Сред тях бяха забелязани и кандидатът за кмет на София на „Демократична България” Борислав Игнатов, както и лидерът на „Да, България” Христо Иванов. 

Протестиращите обсъждаха и последната новина, че временният шеф на програма "Хоризонт" Николай Кръстев, който поиска отсраняването на Великова, е подал оставка, но тя не е била приета от ръководството на държавното радио. 

До скандала в БНР се стигна след като Силвия Великова вчера беше уведомена, че няма право да води сутрешния блок "Преди всички" и да отразява новините от съдебния ресор. Впоследствие, след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България и бурни реакции в социалните мрежи, забраната беше отменена. Великова ще продължи да отразява и съдебния ресор, но в него ще има и втори човек, който да осигуряма плурализма в него, обясниха от УС на медията.

Според Великова  формалният повод за свалянето й от ефир е фактът, че по документи е на позиция "старши редактор" и това не предполага да води и репортерства. Тя обаче допълни, че от години насам е на тази позиция и това не е било пречка.

Великова каза още, че така и не е получила официални мотиви за свалянето й от ефир, като новият генерален директор на радиото Светослав Костов се аргументирал с това, че има много работа.

"Приемам станалото като цензура", подчерта Великова.

Междувременно избухна още един скандал, след като днес от 6 часа сутринта до 11 часа напълно спря излъчването на програма „Хоризонт”. Официалният мотив за спирането на всички предаватели е профилактика, но това е първото спиране на сигнала в цялата страна. Досега профилактиката е извършвана поетапно, а сигналът е пренасочван поетапно към различни предаватели. Точно по същото време, от 6 до 10 ч, журналистката Силвия Великова трябваше да води сутрешното предаване по "Хоризонт".

В крайна сметка програмата можеше да се чуе единствено онлайн, а водеща беше Диана Янкулова. Други нейни колеги пък написаха в социалните мрежи, че са отказали да сменят Великова, за което са били уговаряни снощи.

 "Ефирът на "Хоризонт" е над всичко. Дори и когато внезапно трябва да бъде профилактирана тотално цялата програма, най-рейтинговото предаване на "Хоризонт" не трябва да остава без водещ. Колегата, която пое предаването нямаше избор. Зная, защото бях свидетел как й беше наредено да поеме - предаване, планирано от друг и то няколко часа след като сама тя беше на ефир", обясни Силвия Великова днес.

Малко по-късно председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова обяви, че медийният регулатор започва провека за безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на БНР в цялата страна.

След като експертите на съвета изготвят становище за ситуацията, ще бъде решено какви да са следващите стъпки.

Спирането на "Хоризонт" може да се окаже и незаконно, тъй като радиото е част от стратегическите обекти от системата на националната сигурност, за да може да информира населението по време на кризи, коментираха експерти.

От ръководството на БНР пък пуснаха съобщение до медиите, че  Управителният съвет на радиото е поканил и  изслушал и.д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация.

Временнит шеф уверил, че журналистката не е свалена от ефир, но посочил нейни професионални нарушения, заради които имало и санкция от СЕМ.  Освен това занапред във всеки ресор следвало да се назначи още един журналист, за да има плурализъм на мнения.

„УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата. 

Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019. Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес, заявяват още от БНР”, гласи официалното съобщение от ръководството на държавното радио.