Първата извънстолична телевизия в Пловдив днес отбелязва 45 години. Сигналът, излъчен от Пловдив в ефира на БНТ, се случва в далечната 1971 г. Първите програми и новини, произведени извън студиото в София, са направени в именно в "най-стария жив град в Европа". Оттогава до днес екипът на БНТ Пловдив се свързва с представата за качество на журналистическата работа, коректност към фактите и отговорно поведение, съответстващо на една сериозна обществена медия.

Кулминацията на събитията по отбелязването на годишнината е на 9-ти декември, когато обществено значими институции в града ще се съберат на сцената на Драматичен театър Пловдив. Марио Хосен с оркестър "Камерата Орфика", артистите от Държавна опера Пловдив и Драматичен театър Пловдив са артистичните домакини на събитието. БТН Пловдив гледа света през очите на зрителя, за когото работи. Главни действащи лица са хората от града, малките и големи населени места, извън столицата, чиито представи за света и живота са свързани със спецификата на региона, в който живеят.

"За да достигнем до своите зрители още от самото начало възприехме няколко принципа, нещо като неписан закон в новините и информационните ни предавания. А те са: - да информираме, а не да индоктринираме; - да предоставяме бърза и сигурна информация, проверяваме фактите допълнително при необходимост ; - да представяме факти, а не празни думи; - да не допускаме възхваляване на насилието; - да говорим разбираем език, който да звучи правилно и неклиширано", изтъкват журналистите на БНТ Пловдив.

През 2016 г. най-старият телевизионен център отбеляза годишнината с поредица събития и инициативи. От 17 до 21 май в eкипът на БНТ Пловдив, заедно с Държавна опера Пловдив и Община Пловдив организира и осъществи две събития от особена важност за Пловдив и България. За първи път в историята си годишна конференция на най-престижната организация на обществените телевизионни оператори в Европа - професионалната мрежа CIRCOM през тази година бе домакинствана от България. При връчването на годишните награди, за най-добрите постижения в различните жанрове на телевизионното творчество - Prix CIRCOM , БНТ Пловдив спечели отличието в най-тежката категория "Разследваща журналистика". Второто събитие бе прякото излъчване в национален ефир на церемонията по традиционното връчване на НАГРАДА "Пловдив ", за изключителни постижения в областта на изкуството и културата в навечерието на 24 май.

Излъчването на двата спектакъла от БНТ Пловдив са конкретен пример за успешно партньорство между телевизията с институциите и местната власт ,чийто резултат утвърждава добрия имидж на Пловдив . За 45 годишнината си БНТ - Пловдив реализира телевизионно събитие , с което се присъедини към инициативата на сдружение за борба с онкологичните заболявания - STOP CANCER . На 22 май за първи път в България се проведе маратон , чиято цел е привличане на вниманието и подкрепа на каузата "Спри рака ".

През втората половина на годината БНТ2 започна излъчването на поредицата "45 години БНТ Пловдив". На екрана на обществената телевизия бяха показани няколко десетки документални ленти, посветени на артистите, значимите личности и събития в културната история на града : филмите -портрети за Георги Божилов - Слона, Димитър Киров, Златю Бояджиев, Станимир Видев, Начо Културата, Атанас Хранов, Александър Секулов, Георги Петров, Николай Стойков, Лили Кючюкова, поредиците "Тайните на древните траки", "Крепостите на Източните Родопи " и др. В Нощта на Музеите и галериите БНТ Пловдив организира премиерите документалните филми "Opera Open " и " An pasan" , посветени на международния оперен фестивал и националните есенни изложби.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg