Когато изпаднем в ситуация, в която се нуждаем от финансова помощ, невинаги може да разчитаме на близките си, за да покрием паричните си проблеми.  В такива случаи обикновено хората прибягват до услугите на банки или компании за бързи кредити, от които да вземат заем.  Ежедневно по радиото и телевизията чуваме и виждаме реклами за бързо кредитиране, които ни обещават лесно решение на проблемите ни.  Получаваме все повече съобщения на телефоните и имейлите си, които ни подканват да се възползваме от различни промоционални условия.

Но не трябва да забравяме, че бързите кредити са нож с две остриета.

От добрата си страна, те ни дават възможност да получим пари за кратък срок, които да ни помогнат в труден момент. Минималните размери на сумите, които банките и компаниите отпускат започват от 500 лв. и стигат до 10 000 лв. Времето за взимане на решение от страна на кредиторите е от 40 минути до няколко часа. Не са ни необходими поръчители, а одобрението става само с предоставянето на лична карта.

Има обаче и голям брой проблеми при този тип услуга, за които трябва да бъдем нащрек.

Някои от тях са високите лихви за предсрочно погасяване на отпуснатия кредит, кратките срокове за връщане на сумата, големите такси за разглеждане на документите. Трябва да внимаваме много и за размера на възнаградителната лихва, понеже този тип кредити не влизат в закона за потребителските кредити, които нямат право да превишават повече от 5 пъти законовата лихва, която е 10%.

Когато ви съобщят новината, че сте одобрени за бърз кредит не бързайте да подписвате. Първо прочетете всички предоставени документи и попитайте за подробностите. Таксите са важна част от цената на един кредит. Дори лихвата да е ниска, ако таксите са високи един заем може да не ви е толкова изгоден. Затова научете какви са таксите и премислете добре подробностите по погасителния план. Изберете размер на вноската, който няма да утежни прекалено бюджета ви.

Голям процент от потребителите срещат проблем с това, че в много компании, които предлагат услугата, договорите се сключват от разстояние в електронна форма, без електронен подпис, нито пък със саморъчен такъв. Поради това те смятат, че той е недействителен и съдят фирмите, като искат договорът да бъде анулиран. Това обаче не е възможно, защото те следват указанията на дадената платформа, изпращат снимка на личните си карти, своя собствена снимка, одобряването се случва с генериран от системата имейл, който съдържа стандартен европейски формуляр, проект за договор и общи условия. За да потвърдят съгласието си, те влизат в линк от този имейл, след отварянето на който следва да въведат код за потвърждаване, получен със SMS. При такива обстоятелства, безспорно е възникнало правоотношение по договор за кредит.

Голям брой съдебни дела са заведени заради неоснователно платени неустойки по договорите, както и във връзка с възнаградителната лихва.

Потребителите трябва много внимателно да четат договорите си, когато договарят пакет „допълнителни услуги”, защото някои компании не го включват при изчисляването на размера на годишния процент на разходите по кредита. Когато той бива включен, е възможно да се надвиши законоустановената граница и по този начин се заобикаля нормата на чл. 19 от ЗПК. Тогава те са в правото си да осъдят компанията.

Всички банки и компании имат различна кредитна политика. Някои от тях одобряват клиенти с лошо ЦКР или без доказуеми доходи, а други имат по-строги изисквания. Преди да кандидатствате за кредитен продукт ви съветваме да разгледате сайтовете на различните кредитори. Проверете дали ще ви е изгодно да вземете заем и сравнете различните оферти.