Още 22 станции ще замерват въздуха в София, като те ще бъдат разположени в общински имоти и терени. Устройствата ще са в една мрежа със Солун, Никозия, Тирана и Охрид.  Данните от тях ще се обработват в Солунския университет, а в България  ще имат допълваща функция на държавните уреди за измерване на въздуха. В момента в столицата автоматичните станции на МОСВ са 6.

Новите сензори ще бъдат закупени с европейски пари, а обществената поръчка за тяхното поставяне е обявена от столичната управа през миналата година. 

На днешното заседание на комисията по екология в столичната община доц. д-р Стелян Димитров от фирмата Geographica представи 3 варианта къде да бъдат разположени новите 22 станции. Той обаче отбеляза, че в изработването на модела има недостатъци.  „Едно от ограниченията, с които се сблъскахме при изработване на анализа е несигурността на данните, с които разполагаме и това не е проблем само на Столична община, а на цялата ни държава.

Имаме една недобре разгърната инфраструктура като цяло от точки, които да измерват не само качеството на атмосферния въздух, но и климатичните данни. За тях реално имаме една станция в София, която е доста голям град с разнообразна география, което означава, че са ни нужни не само данни за качеството на атмосферния въздух, но и т.н. микроклиматични данни, които да ни позволят да определим зони, свързани с климатчини промени и всичко, което е свързано с тях.

Освен това някои от данните, които сме използвали, не са директни данни за трафика, защото нямаме разгърната система, която да брои трафика регулярно.”

Според д-р Димитров 22 станции не са достатъчни за научна цел, но стигат за разбратване на политики от страна на общината.

Столичният зам.-кметът по екологията Йоана Христова обясни, че новите устройства ще бъдат разположени на точки, които предлагат относително равномерно и представително разположение на сензорите, но са и общински сгради или терени. 

22-те станции ще бъдат монтирани до метростанциите "Люлин" и „Деймс Баучер“, до обръщалото на трамвай № 10 при "Западен парк", на бул. „Президент Линкълн“, до читалище „Искра“ в "Орландовци", на Централна автогара, до поликлиника "Враждебна", до Центъра за заразни болести, до Военно-медицинска академия, на ул. „Мими Балканска“, до НИМХ – БАН, до Зимния дворец, до стадион „Раковски“, до 29. ДКЦ в "Борово", до АИС "Хиподрума" и до читалище „Св. Св. Кирил и Методи“ в кв. "Драгалевци", както и в непосредствена близост до районните администрации на райони "Надежда", "Красна поляна", "Подуяне", "Овча купел", "Искър" и "Студентски". 

Столична община предвижда да закупи и една мобилна лаборатория, което е заложено в бюджета 2019, както и автоматична станция по друга програма.