Изследване направено от сдружението "Бизнесът на Пловдив" показва, че броят на дните в годината с прекомерно замърсяване на въздуха е 111, като това надвишава официално оповестените данни. През половината от тези дни замърсяването е от 3 до 6 пъти по-високо от допустимото. Тези данни и твърдения бяха изнесени от д-р Ангел Стоев, изпълнителен директор на сдружението на днешната пресконференция.

Една от най-значителните теми, с която ще се заеме новосформираното сдружение от големи пловдивски фирми, е проблемът с чистотата на въздуха в града под тепетата.

"Според Европейската комисия Пловдив е един от най-мръсните градове в Пловдив, въздухът ни е един от най-токсичните. Когато обсъдихме темата с кмета Иван Тотев, той ни каза, че Общината взима мерки, следвайки своята управленска програма, като проекта за газифициране на квартал Коматево. Наше изследване показа обаче, че замърсяване на въздуха над нормата има през 111 дни от годината и то в пъти по-голямо от допустимите норми, като това контрастира с официалните данни", посочи изпълнителния директор на сдружението Ангел Стоев. 

Той отсъди, че газификацията е ефективно решение, защото служи за превенция срещу използването на твърдо гориво, а това води до намаляване на фините прахови частици във въздуха, но това не е достатъчно. 

"Това е мръсен въздух, който ние постоянно дишаме - ние и нашите деца, и нашите внуци. И сме на мнение, че може нещо да се направи", заяви Стоев и настоя, че желанието на сдружението е да предизвика обществен дебат по темата.

От пресконференцията станаха ясни намеренията на участниците в сдружението да закупят портативни станции за диагностициране на въздуха и да правят паралелен анализ на неговата замърсеност. Инициативата им повелява да бъдат закупени определен брой станции, на цена от около 80 лева бройката. Към момента има десетина поставени, но по думите на Любозар Фратев при 100 станции, информацията ще бъде меродавна. 

Той изрази недоумение от поведението на съдилищата, които или си правят отводи, или твърдят откровени странности за качеството на въздуха. 

"Ние го виждаме какво е, а съдът казва, че не е така. Междувременно ние местим станцията от "Чифте Баня", че бил мръсен въздуха, за да я сложим в градинката на "Каменица" и отчитаме видите ли, че имало подобрение... Ами защо не я сложихме на Гребната база или на хижа "Здравец"?!", саркастично подхвърли Фратев. 

Репортер на TrafficNews.bg отправи запитване дали няма опасност от конфликт на интереси, предвид че част от производствата изпускат вредни емисии и се оказват един от сериозните фактори на замърсяване, а такива производства могат да се окажат собственост на някой от членовете на сдружението. 

„Ако се констатира, че причина е някакви фабрика, хората, които са събрани тук ще вземат конкретните мерки да се отстрани това“, репликира с позицията си Любозар Фратев.