Жителите на столичния квартал Ботунец почетоха 10-годишния Йордан с протест пред Спешния център, в който момчето издъхна след като глътна пионка от "Не се сърди, човече". След инцидента хората от района излязоха на протест, защото според тях детето не е получило адекватна лекарска помощ. Портретът на починалото дете, който близките му донесоха, беше отрупан с цветя. Жителите на квартала пък един през друг разказваха колко много проблеми има с болницата в квартала и как това не е първият подобен случай.  

Събралите се хора обявиха, че настояват здравното заведение да бъде ремонтирано, оборудвано и в него да има денонощен лекарски екип.  Участниците в протеста се възмущаваха, че в бившата поликлиника в Ботунец, където се помещава и филиалът на Спешна помощ, има лекари, но те работят само от 10 до 13 часа. Освен това липсвала животоспасяваща апаратура, а при спешни случаи много често няма линейка, която да бъде изпратена на адрес.

Бабата на починалото момче разказа пред TrafficNews.bg, че във фаталната сряда в Спешния кабинет не е имало достатъчно кислород и по думите и именно това е попречило детето да бъде спасено.

Очевидци пък разказват, че семейството на момчето молело да им бъде даден кислород от поликлиниката, но от там им отказали и дори не ги допуснали вътре, защото имали такова разпореждане.

Веднага след трагедията от Спешна помощ обясниха, че са направили всичко възможно в случая. Във филиала им в Ботунец нямало лекар, защото бил изпратен на адрес с линейка. В помещението имало само медицинска сестра, която сложила кислородна маска на момчето, но пристигналата по-късно линейка установила, че детето е починало.

На днешния спонтанен митинг жителите на Ботунец се заканиха, че ще продължат с протестите, докато не получат отговор кой е виновен за трагедията с малкия Йордан, както и докато не им се изпълнят исканията за гарантирана постоянна лекарска помощ.

 

 

 

Вижте видео от протеста в Ботунец: