Икономическият министър Кирил Петков посочи, че се подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”. Това заяви той в отговор на въпроси на живо във Facebook.

„Не мога да намеря смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в една сграда, в един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, посочи министърът.

„Начинът, по който беше възложен, бе странен, защото 190 млн. е сумата, която държавата е предвидила за този небостъргач. От тези средства една фирма, без търг или поръчка - „ин хаус”, е спечелила този проект. ДКК е дала 100% аванс на фирма „Монтажи”, а тя е предплатила 50% на външна компания, която, без търг или конкурс, е спечелила този договор. Странното е, че той включва три неща - да се проектира, строи и да се направи надзор”, каза още Петков.

Съдбата на държавната петролна компания

„За тези 9 седмици не можах да разбера защо тази петролна компания трябва да съществува. Според мен имаме два проблема, които трябва да се решат. Това обаче не става през отварянето на нова компания. Единият проблем е държавният резерв. Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин, изтичат пари. Близо 15% от горивата, които се изразходват на годишна база, трябва да се складират в държавен резерв. В момента идеята на петролната компания беше реално да управлява този държавен резерв, защото конкуренцията на пазара за него е много  малка. Има само две до три компании, които търгуват с него”, обясни Петков.

„Не виждам причината да отваряме нова държавна компания, за да си решим проблема с държавния резерв. Ако имахме по-дългосрочно действие - бих затворил петролната компания, от една страна. От друга, бих направил изцяло ревизия на дейността на държавния резерв, така че да го отворим за много по-конкурентен принцип и да могат да участват повече участници. Вместо да продаваме огромни количества, така че само няколко да могат да си купят, да направим много по-чести търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво, така че търговците на петрол да могат да имат достъп до това. По този начин си правим един ефикасен държавен резерв. Не отваряме нови структури, които нямат никаква логика”, каза още министърът.

За Българската банка за развитие

„Смятам, че начините, по които са уволнени и избрани новите управители, са законни. Това е едно от нещата, с които съм горд как са се случили. Можеше да го направим много по-лесно. В една затворена стая да се договорим със съществуващия надзор тихомълком да се подменят. Нито да има проблеми за тях, нито да има проблеми за нас. Това не беше идеята. Аз исках да има пълно осветляване на това, което се е случило в тази банка. Не е въпросът да се сменят едни хора с други. Въпросът е да се сменят по такъв начин, че никога никой пак да не може да смее да направи това, което беше направено с тази банка”, категоричен е ресорният министър.

„Въпреки че ни отне седем седмици, вместо една, аз много се радвам, че българското общество се запозна с този проблем и се надявам, че ако сега някой бъдещ управител на банката каже: „Абе, знаете ли какво, тази банка всъщност е хубаво да дава по 100 млн., не по 5” - да имат такъв отзвук в обществото, че той или тя да не може да си позволи подобна мисъл. Процесът на гласност не беше само нужен за смяната, а и за бъдещето на тази банка”, добави Петков.

За санкциите по закона Магнитски

„И германците, и американците казаха, че това, което се случи с „Магнитски” може би е точката на преобръщане на този модел", коментира още Петков