До дни ще започне разчистването на терена на Сточна гара, върху който ще бъде построен новият мол на Пловдив - „Променада“. Инвеститорите вече са дали рестарт на проекта и скоро да се започнат дейностите по проектиране на комплекса.

Това стана ясно от инвестиционно намерение на южноафриканският инвестиционен фонд NEPI, което е подадено в РИОСВ-Пловдив в средата на януари, но бе публикувано преди часове. Инвестицията в Пловдив е през българското дружество на фонда - „Непи проджект фор“ ЕООД, което се управлява от двама румънци – Костин-Мариус Барбу и Тудор-Андрей Раду. Припомняме, че инвестиционният фонд „Непи“ купи и други два мола у нас – „Парадайз“ и „Сердика“ в София.

Проектът предвижда реализация на търговски и развлекателен център – тип мол, с работно наименование в документацията „Променада Пловдив“. По всяка вероятност това ще е официалното име на новия комплекс, предвид че под същото търговско наименованието има още няколко мола – в Букурещ, Сибиу, Крайова /Румъния/, както и в Нови сад /Сърбия/.

Новият мол ще се разполага на терен от 56,6 дка с изложения на бул. „Христо Ботев“ и „Найчо Цанов“, както и към жп линиите и продължението на ул. „Авксентий Велешки“. Припомняме, че там ще има нова артерия – улица, която ще преминава до жп линиите и ще свърза свързваща кръстовището при улица „Авксентий Велешки“ и новото кръгово движение при надлез „Родопи“.

Очаква се това да е един от най-големите молове на Балканите. С над 150 000 кв.м застроена площ и приблизително 58 000 кв.м. РЗП на търговските части, молът ще бъде изграден в унисон с модерните тенденции за ниско строителство в централните части на градовете. Максимална височина на търговския център ще бъде 4 етажа, застрояване до 15 метра.

Според проектите молът ще разполага с подземно ниво, едно приземно ниво, два търговски етажа с магазини и покривен етаж с киносалони и открит паркинг. Общо заложените паркоместа са над 1900. Предвижда се откритият паркинг да бъде оборудван и със соларни панели.

"Проектът бе рестартиран преди няколко дни. В момента сме в предпроектна фаза. Предстои изготвяне на идеен проект , на база на който инвеститорите трябва да направят бюджет. Говорим за около 200 хиляди квадрата застроена площ", коментира Румен Хорев от "Микс Консултинг Груп", които се занимават с конструктивната и инженерната час на проекта. Според него след като са готови документите, строителството на мола ще отнеме около 2 години. 

Припомняме, че проектът за изграждане на мол бе обявен още през 2018 година, а срокът му да посрещне първи посетители бе 2020 година. Първоначално инвестицията бе оценена на 150 милиона евро, ала предвид инфлацията вероятно ще има сериозна индексация на заложените стойности.