Българска компанията влезе в престижното финансово издание с продукт, заимстван от бъдещето. Иновацията е на „Елпром Троян“, която е пионер сред компаниите в България, работещи в кибер високотехнологичната индустрията - Индустрия 4.0. Троянската компания за пръв път присъства във вчерашния днешния брой на Financial Times и то с продукт заимстван от бъдещето.

Не случайно и мотото на „Елпром Троян“ е „Бъдещето започва от днес!", коментират от фирмата. И разкриват, че това постижение на инженерната мисъл и Индустрия 4.0 днес е достигнало до над 600 000 фирми от целия свят. Всички следят с притаен дъх постиженията на исторически най-големия производител на електромотори в България и на Балканите, а днес и пионер въз високите технологии, отличен с множество международни отличия. „Елпром Троян“ получи международно признание в областта на иновациите и като една от малкото български компании, навлезли в ерата на Индустрия 4.0.

Тя създава така наречения умен завод. В рамките му киберфизичните системи контролират физичните процеси, създавайки виртуално копие на физическия свят и вземат независимо, децентрализирано решение, пише Труд. Българската високотехнологична фирма "Елпром Троян" грабна и заслужен златен медал за иновации на Международния технически панаир в Пловдив тази есен. Тя успя да завоюва титлата със своята уникална мобилна технологична лаборатория за интелигентен дигитален мониторинг /Smart digital monitoring SDM 30/ за електромотори. Иновативното устройство осигури на българската компания първо място сред ожесточена конкуренция сред над 600 изложители от близо 40 държави.

Устройството служи за интелигентен дигитален мониторинг и може да се използва като приложение към всеки електромотор. Това е преносима смарт лаборатория, която следи 16 параметъра на работата на моторите. Тя е изключително приложима от гледна точка на контрола, мониторинга, измерване и визуализация на параметрите в реално време. Данните се съхраняват в облачна услуга, а иновацията ще се развие като обработва автоматизирано набора от съхранена информация и вади обобщен анализ за надеждността на всеки мотор. В България няма аналог на смарт лабораторията, затова "Елпром Троян" е новатор в световен мащаб.