Сделката за придобиване на един от световните производители на ски и спортни стоки Amer Sports вече е одобрена официално.

Купувачът е анонсираният преди няколко месеца китайски консорциум Mascot Bidco, в който водеща роля има Anta Sports Products. Консорциумът на Anta Sports направи оферта на акционерите на финландския концерн Amer Sports за стойност от 4,7 млрд. евро в края на миналата година.

До момента активите на Amer Sports, която има десетки фабрики в Европа, включително голямо българско производствено звено в Чепеларе, бяха на борсата и се държаха от редица акционери. Спрямо официалната информация на сайта на финландското дружество, стойността на единична акция е близо 40 евро. Сделката с големия китайски инвеститор предполага всички акции да бъдат изкупени и консорциумът на Anta Sports да стане едноличен собственик на дружеството.

Финализирането на сделката по закупуване е обявена и на официалния сайт на Anta Sports Products Limited. 

"Сделката ще бъде финализирана и уговорената цена ще бъде изплатена на акционерите, които са приели условията в съответствие с тръжната оферта на 29 март 2019 г. или около тази дата", се казва в изявление на Anta Sports.

Сделката за закупуване на един от най-големите производители на ски в света идва в изключително благоприятен момент за китайските инвеститори, които търсят мащабиране на световния пазар, както и разрастване на портфолиото си от продукти и брандове, предвид провеждането на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 година. Китайският консорциум вече ще притежава световно известните спортни марки като Wilson, Arc'teryx, Atomic и Salomon, като ще придобие най-големият 24% дял в производството на ски в света, който към момента се държи от Amer Sports. Успешното придобиване ще позволи на Anta, която има портфолио от марки, включващо Anta, Fila, Descente, Sprandi, Kingkow и Kolon Sports, да има по-голяма глобално присъствие и влияние на пазара.

Освен Anta Sports Products Limited, която има 58% собственост в консорциумът, в него са включени още инвестиционният фонд FountainVest Partners, канадската Anamered Investments и китайският Tencent. 

Amer Sports стъпи в България през 2008 година чрез дружеството "Амер спортс България", като закупи старата фабрика в Чепеларе и я посложи на цялостно модернизиране и реконструкция. Фирмата пренесе производството на два от най-печелившите марки ски - Atomic и Salomon в България, както и на каплите за велосипеди Mavic, ала днес световните медии предоха, че Amer Sports напуска велоиндустрията изцяло. В завода в Чепеларе, в който работят над 700 работници, ще продължат да се произвеждат ски.