Ръстът на цените на жилищните имоти в Пловдив продължава с пълна сила. Показва го не просто статистиката, но и офертите за продажба в големите платформи за търговия с имоти. 

Според статистиката, в която данните са към третото тримесечие на 2022 година към това на 2021, цените в Пловдив са се покачили с 12,1% за година, като при новото строителство поскъпването е 11,5%, а при съществуващите сгради 12,6%. 

Според офертите за продажба на имоти скокът е дори по-голям. Средно квадратният метър жилищна площ в Пловдив в началото на март струва с между 100-300 евро повече, отколкото през март 2022 година. Тепърва ще видим дали данните от статистиката, която се изработва доста по-бавно и тромаво и обхваща изминали периоди, ще потвърди това. 

На първо място е важно да се каже, че между търсена цена от купувача и реална продажна цена има известна разлика. Вече по-малко сделки се вписват на стойност, различна от действителната, заради банковото кредитиране, а и заради затягането на методите за плащане на големи суми по банков път. Така че това не изкривява значително пазара на имоти, но пък обявените стойност за продажба, които продавачите се надяват да договорят, често са завишени. 

Именно затова статистиката е далеч по-точна, стъпвайки върху реално изповядани сделки и техните финансови параметри. 

Въпреки тези уговорки, при продажба на жилището си собствениците често стъпват върху аналогични оферти на пазара, за да се ориентират - до голяма степен това е и един от методите на оценителите при изготвяне на пазарна оценка на имот. 

А какво показват данните на офертите в Пловдив към 2023 г.? 

Средната цена на кв.м. в Пловдив е скочила със 110 евро. По квартали и според вида на имотите повишението за квадрат жилищна площ достига 300 евро

Най-сериозно увеличение на цените има при имотите в центъра на града - Капана, Център, Стария град, Каменица 1, Мараша и Младежки хълм. Там продажната цена на кв.м. е скочила с между 200-300 евро само за година. 

Беспоред победител е кварталът на творчески индустрии, който е с нико застрояване, а собствениците на имоти там, които се продават, търсят по средно 1600-1700 евро на кв.м. Високите цени са вързани и с липсата на достатъчно оферти, но пък сериозния интерес към имоти там. 

В останалите квартали най-скъпо се продават едностайни жилища. Реални оферти показват, че на Пещерско шосе и около Централна гара собственици на маломерни жилища търсят също между 1600-1700 евро на кв.м

Изненадващо сериозен скок има и в цените в Тракия и Гагарин. Двата квартала до преди няколко години се славиха с множество свободни жилища на ниски цени, ала това е минало. Офертите показват скок с около 200 евро за кв.м., а средните цени на кв.м. са съответни около 1000 евро за Тракия и 900 евро за Гагарин. 

Вече и в биткойн

Криптовалутата отдавна е навлязла във всеки аспект от финансовия свят. Преди дни пловдивчанин обяви за продажба двустаен апартамент с РЗП 74 кв.м. в "Кършияка". Апартаментът е рекламиран като необзаведен, но със "супер локация". Вместо валута, цената му е обявена в криптовалута. Собственикът му търси 6 BTC (Биткойн)

По цени от днес това е равностойно на 115 778 евро, ала на 9 март, когато собственикът е публикувал обявата си те са стрували 123 618 евро. Разликата е драстична, а именно волативността на криптоактивите ги прави изключително странен избор за продажба на недвижимо имущество. 

Ето и средни цени по квартали, базирани на реални оферти в един от най-големите сайтове за продажба на имоти: