Пловдивската компания PIMK Rail започна да извършва вътрешни курсове с влак от пристанище Бургас до Пловдив. Влакът с 34 контейнера днес пристигна на интермодалния терминал в Пловдив от пристанище Бургас, като той е предназначен за една от най-големите мебелни компании в света – JYSK. Само с един курс на практика се изкарват 34 тира от шосетата между двата български града, което освен, че е  по-екологично, това допринася и за по-малкия трафик.

„Поводът да се съберем е венецът на нашите над 3 години усилия да направим една контейнерна влакова интермодална линия от пристанище Бургас до вътрешността на страната. С това ще облекчим трафика по вътрешните шосейни национални линии и ще прехвърлим много от контейнерите от камион на влак.Така ще реализираме много ползи за обществото”, каза Калина Кискинова, която е изпълнителен директор на PIMK Rail”.

Собственикът на компанията Пенко Несторов също изрази задоволството си от старта на линията, за която работят от над 3 години.

„ При всички случаи този транспорт е по-икономичен и по-екологичен. Проектът е дългогодишен, като се радваме, че дойде моментът, в който той да стартира. Всичко това е много актуално на територията на ЕС, а именно Зелената сделка и всичко, което предстои като реформи в сектор транспорт”, каза Несторов.   Той добави, че следващите цели пред PIMK Rail са да се покажат ползите от този вид транспорт на всички оператори и контейнерни линии, които използват сухопътен транспорт.

„ Трябва да се видят ползите от този транспорт, които са много -  по-екологичен , по- бърз и с един курс превозваме 34 контейнера с по-малко човешки ресурси”,каза още Нестеров. Той добави, че бъдещите проекти са свързани с увеличаването на трафика и обема, като се включат и други контейнерни линии, като в момента основният договор е с “Maersk”.  Първият курс, който осъществи влакът е от пристанище Бургас към логистичния център на JYSK в Божурище.

PIMK Rail продължава да развива и сериозно курсовете с връзките с Турция, като ежедневно осъществява курсове до южната ни съседка, като работи тясно с големи местни и международни компании като MSC  Метлок и Асипорт.

Бъдещето на транспорта: Товари от Турция идват при клиента за 14 часа вместо за 14 дниНовата услуга на PIMK Rail предизвиква фурор сред бизнеса в България и южната ни съседка