Търговци надуха цените на малките прасенца заради предстоящото възстановяване на производството в промишлените свинекомплекси, където животните бяха избити заради свинската чума.

 Искат 150 лева за 25-килограмово прасенце, каза за TrafficNews Лефтер Лефтеров, собственик на фермата в Българско Сливово, където бяха унищожени 18 500 свине. Той обясни, че вносът е от цяла Европа, а цените стигат и до 190 лв. заедно с транспортните разходи. По думите му, всичко е станало безумно скъпо.

 „Свързахме се с нашия генетичен доставчик от Дания, чакаме оферти. Цените се вдигат всяка седмица поне с 4-5%, поскъпват и малки, и големи животни”, потвърди и д-р Христо Стойков, директор на свинекомплекса в с. Бръшлен, който пострада с 40 000 евтаназирани прасета. Там чумата бе открита още в края на юли, а фермата се подготвя наново да възстанови производството. По думите на д-р Стойков, това може да стане 45 дни след като стопанството е изчистено и дезинфекцирано.

 В Бръшлен са идвали проверяващи експерти от Германия и Латвия, които са направили одит по мерките за биосигурност. Групата от евроексперти пристигна в края на миналата седмица и тръгна да прави одити как се справяме с епидемията от АЧС. 

„Мием, чистим, дезинфекцираме – казаха, че няма какво повече да се направи”, каза д-р Стойков.

Лефтер Лефтеров обаче е на мнение, че реалното възстановяване на производството не може да стане по-рано от нова година с изпълнението на всички предписани процедури по дезинфекция.

Според него не е справедливо да се разреши на стопаните в свинекомплекса в село Голямо Враново да не евтаназират животните си, защото били живи и здрави цял месец след откриването на положителни проби за АЧС.

„И аз съм убил 99,99% здрави прасета. Но щом има огнище в някаква ферма, евтаназията е задължителна. Иначе има опасност заразата да гръмне пак – ще си разменяме касетки с вируса и отново ще го разнасяме. Затова аршинът трябва да е еднакъв за всички”, смята Лефтеров. И допълва: „Съчувстваме на баба, която плаче над прасенцето си, защото трябва да го заколи. А аз днес съм съкратил 50 човека”.

Индустриалните производители се надяват и на адекватни обезщетения от държавата. Според тях първите компенсации за пострадалите ферми в Русенско трябва да започнат да се изплащат още тази седмица.

Стопаните обаче са притеснени, че загубите им няма да се покриват на пазарни цени, а според статистиката на НСИ. Там за второто тримесечие на 2019 г. цената на животни над 110 кг е 1766 лв. за тон, а за прасенца между 20 и 50 кг – 2869 лв. за тон. Така 25-килограмово прасенце се изчислява на около 60 лв.

„Ако обезщетението не е адекватно, ще съдим държавата”, категоричен е Лефтеров. „Изпълнихме всички предписания, опрени сме до стената. Трябва с компенсациите да можем да си възстановим производството”, каза още собственикът на свинекомплекса в Българско Сливово.