Цената на биткойна се срина под 8000 долара, като отбеляза най-ниската си стойност за последните 3 месеца. Криптовалутата се търгуваше в диапазона между 7800 и 8000 в средата на ноември месец, а после достигна рекордни нива, като бележи прогресивен и устойчив пик с увеличение до 20 000 долара. 

Само преди няколко дни биткойнът отчете спад с 32% за седмица, като унищожи 63,43 млрд. от пазарната си капитализация. В рамките на днешния ден той поевтиня с около 11% до 7827 долара, озовавайки се на дъното след 11 седмици възход. За няколко часа най-голямата по пазарна оценка криптовалута отново прехвърли прага от 8000 долара, но стойността ѝ остава ниска на база предходните стойности.  

Редица правителства пред последната седмица категорично заявиха, че няма да подкрепят разплащане с криптовалутата. Индия, Китай и Япония изтъкнаха опасността от приемането за легално финансово средство криптовалутата и подготвят редица рестрикции, които да ограничат използването ѝ. 

В противовес на това Австралийското летище в Бризбейн анонсира, че скоро ще позволи на пътниците да плащат с криптовалути в неговата търговска зона, а руския министър-председател Дмитрий Медведев предложи да се създадат специални офшорни зони за организирана търговия с криптовалута. Владивосток и Калининград бяха посочени като възможности, а междувременно руският премиер призова да се разработят общи стандарти за разпространението на криптовалути в рамките на Евразийския икономически съюз.

Разпространиха се слухове, че цената на биткойн е била поддържана изкуствено висока. Според CNBC cпекулацията била инициирана от популярната платформа за търговия с криптовалути Bitfinex.