Кал, мръсотия и улица, изчезнала изпод строеж - така изглежда терен в Кючук Париж, върху който трябвало да се появи сграда още преди 10 години. Строежът на зданието на ул.”Асен Христофоров”  започва през 2008-а година, заедно с този на още 4 кооперации на улица "Димо Хаджидимов". Инвеститор е Стоян Анастасов - Джимито Орфея, който преди 3 години бе осъден на затвор за укриване на данъци. Бизнесменът, управител на „Айлин строй“ ЕООД, бе признат за виновен в това, че е избегнал плащането на ДДС в размер на 500 000 лева. 

Преди да се стигне до съдебната сага обаче апартаментите в строените от него кооперации биват разпродадени на зелено. От 10 години насам техните собственици се борят с какви ли не абсурди. Междувременно парцелът, на който се намирали строежите, бил разделен на няколко УПИ-та, разказват местни. Така, още преди собствениците да влязат в жилищата си, около сградата на улица "Димо Хаджидимов" №6А започва да се вдига ограда, на броени сантиметри от входната врата и гаражите. Строежът на ул.”Асен Христофоров” пък прегражда цяла улица. 

Всички предприети действия са в съответствие със закона. Според Атанас Запрянов и неговите съседи обаче, те не са в интерес на местните жители.

"Не твърдя, че тук има нарушение - напротив! Но се чудя дали някой е дошъл да види терена преди да го раздели и да ни причини всички тези неволи", коментира той пред наш репортер. Мъжът е председател на сдружението на кооперацията на улица "Димо Хаджидимов" №6А. От три години той и няколко негови съмишленици довършват сградата, влагайки средства от джоба си.

"Всичко тук беше един груб строеж - само по тухли. Бяхме заплатили апартаментите си на 100 процента. От няколко години съм вързан тук, от сутрин до вечер, нямам личен живот, само нерви. Всички държавни такси бяха покрити, имаме си и нотариални актове", разказва Запрянов. 

Строежът на улица "Асен Христофоров" пък в момента се довършва от частна фирма. Според Запрянов собствениците са успели да спечелят дело срещу Орфея, а впоследствие - да намерят фирма, която да построи кооперацията. Рестарт на строителството е даден през май месец миналата година. До този момент обаче между петте сгради преминава улица. Днес върху улицата се издигат два етажа от въпросната жилищна сграда. 

"Тук е ролята на общината – разрешили са там да е отделно УПИ. Това, което първоначално беше по план – между сградите да преминава улица, вече не важи", разказва Асен. Понастоящем въпросната улица не фигурира в кадастралната карта. Единственият спомен от нея се пази в картите, достъпни онлайн, където тя все още присъства като "улица без име".

Отделен е и парцелът, върху който се издига съседната кооперация – на „Димо Хаджидимов” №6. Комшиите, обитаващи сградата, започват да вдигат ограда.

„Помолихме ги поне да оставят място за една врата. Врата няма. Няма откъде да излезем. Тези гаражи вече са абсолютно неизползваеми”, разказва Запрянов. И допълва, че съседите отказали да водят диалог за построяването на ограда.

„Не казвам, че нямат право да я вдигнат. Но е абсолютно неморално”, коментира той. Атанас и неговите съседи са убедени, че именно решението на администрацията да раздели парцела е допринесло за тези и бъдещи неволи.

Наш репортер се свърза с кмета на район „Южен” Борислав Инчев, който разпореди проверка по случая. Резултатите от проверката показват, че основите на оградата са положени точно по границата на поземления имот, в съответствие със законовите разпоредби.

Проектът за изменение на ПУП-а бил одобрен още през 2002-а година. Тогавашният кмет Иван Чомаков подписал заповедта за изменение на регулационния план две години по-късно.

Въпреки че законови нарушения няма, местните жители негодуват срещу решенията на администрацията.

„Аз не съм се отказал – ще си довърша жилището. Но не се знае кога. Това, което се строи, е законно и отговоря на плановете, но не съответства на моралните норми. Все пак, тук ще живеем цял живот”, заключва Атанас.

Гърците предадоха Джимито Орфея, чакат го в затвора в Пловдив