Преди обяд екипи на район "Източен" са премахнали част от незаконната ферма в кв. „Столипиново“, за която TrafficNews ви информира. Допреди няколко дни в нея пребиваваха десетки овце. При днешната ни проверка на място обаче се оказа, че животните вече не са там. А според хората, които живеят в района, те вече са в трупно състояние в някой от хранителните магазини в квартала.

Made by Столипиново: Заградиха кошара с овце и телета в махалатаВъпреки че е незаконно, животните се отглеждат по този начин от години

Специално заградените кошари с овце се намират в междублоковото пространство на улица "Сокол" 20 само на няколко метра от входовете на сградите. Властите в Пловдив признават, че тези животни са се отглеждали без никакво разрешение, а самата дейност по отглеждането на животни е продължавала с години.

Още вчера районният кмет на "Източен" Иван Стоянов е направил проверка, при която е установено, че животните вече са изведени от помещенията. Според реда и условията за отглеждане на селскостопански животни в околоблоковите пространства и на терени – публична общинска собственост подобна дейност е категорично забранена. По този повод той е сезирал органите на реда, направена е проверка от РЗИ и БАБХ.

Резултатите не закъсняха. След разпореждане на Иван Стоянов още преди обяд екипи а район "Източен" са премахнали част от загражденията на постройката. А в близките дни предстои и цялостното й премахване. Очаква се да стане ясно и чия е собствеността на животните, както и от къде са били транспортирани.

Паралелно с това се проведе мащабна проверка за нерегламентирана продажба на месо и отглеждане на животни в малцинствения квартал. Акцията се осъществи съвместно с представители на БАБХ, Пловдивски общински инспекторат и Шесто РУ – Пловдив. По време на проверките бяха посетени няколко търговски обекта, на които се съставиха актове. Иззети са около 60 кг. месо.
Иван Стоянов увери, че тези проверки ще продължат, с цел да се прекратят лошите практики по незаконна търговия и отглеждане на животни в кв. „Столипиново“.