С началото на учебната година децата отново ще трябва да носят тежките раници, пълни с учебници и други необходими пособия. Въпреки че има далеч по-опасни неща, които застрашават здравето на малчуганите, носенето на раница също не бива да се подценява.

Ако тя е прекалено тежка или е поставена неправилно е възможно да причини болка или нараняване на мускулите и ставите, както и да се превърне в причина за изкривяване.

Американската академия по педиатрия препоръчва раниците да тежат не повече от 10 до 20 процента от телесното тегло на детето. Те съветва родителите да следят теглото и като я мерят редовно на везната вкъщи. В българските училища обаче това е невъзможно. 

Всеки ученик носи по 1 учебник, учебна тетрадка, 1 тетрадка за упражнения, одобрена от МОН и по едно помагало по всеки предмет. При 4-5 предмета дневно плюс физическо възпитание, раницата тежи около 11 килограма средно, твърдят родители на ученици на малките класове.

Те са категорични , че помагалата, които учителите изискват , са абсолютно излишни. "Изобщо не коментираме цените на помагалата. За втори клас например, родителите трябва да купят 13 помагала за различните предмети. Те струват над 100 лева. Но са абсолютно излишни, защото на практика учениците нямат физическо време да ги използват. Те са толкова натоварени с домашните и учебните тетрадки, че до помагалата изобщо не стигат. Тези, които купихме в първи клас, стоят неизползвани", коментира майка на второкласник. Въпреки това помагалата трябва да се носят в час и това допълнително увеличава товара на децата. 

"Бях свидетел как в нашето училище един баща носеше раницата на детето си и когато му я сложи на гърба, за да влезе, защото родителите не ги пускат в двора, детето буквално се строполи на земята под тежестта й", разказва пловдивчанин. 

Според родители е публична тайна, че част от преподавателите и директорите са обвързани с разпространителите на помагалата и получават комисионна.