Мъж остана без инвалидна пенсия, въпреки че здравословното му състояние не се е променило. За това сигнализира до TrafficNews Кирил Събев, който в продължение на повече от 20 години е бил с ТЕЛК решение и е получавал пенсия поради общо заболяване, но преди няколко месеца тя е била прекратена без да му бъде дадено обяснение защо.

Близо 700 души в България страдат от заболяването ангиоедем, като Събев е един от тях и при него е наследствено, разказа той. Заболяването е нелечимо и се характеризира с повтарящи се пристъпи на силно подуване на кожата и лигавиците. Ангиоедемът е опасно състояние, което би могло дори да отнеме живота на пациента, разказа и дъщерята на Кирил Събев, която страда от същото заболяване и също получава пенсия по болест.

„От години се явяваме заедно на комисия, като последния път го направихме на различни места и в различно време, тъй като аз бях бременна и нямах възможност да отида с него. За пръв път се случва и пенсията на баща ми да бъде прекратена по незнайни причини”, разказа дъщерята на Кирил Събев.

Мъжът разказа, че се явил на комисия за ТЕЛК в Трета градска болница в столицата, за да му бъде извършен преглед и да му бъде издадена епикриза.

„Трима души бяха в кабинета, казаха ми да изчакам отвън. Погледнаха само няколко стари епикризи и ми връчиха документа с подпис и от тримата. Дори не погледнах документа, защото при мен заболяването е нелечимо и няма как да очаквам да пише нещо друго, тъй като от години съм с него и никога не е било нещо различно като съдържание”, разказа Събев.

В този случай обаче промяна в съдържанието е имало в определените проценти за намалена работоспособност тъй като от 92%, с колкото е бил години наред, вече са били намалени на 70%.

„Това няма как да се установи, тъй като тази болест при мен е наследствена, нелечима е и е състоянието е перманентно. Не ми бе извършен и никакъв преглед от комисията, което също прави установяването на „подобряването” на състоянието ми невъзможно”, разказа още Кирил Събев.

Мъжът добави, че в продължение на няколко месеца не е получавал пенсия, както и, че е получил писмо от НОИ, в което пише, че тя е била прекратена.

„Тази ситуация е абсурдна. Попитах в Трета градска как се решава без преглед кой ще и кой няма да взима пенсия, а от там ми отговориха, че от известно време се играело на „онче- бонче”, каквото и да означава това”, заяви той.

Събев твърди, че след като се е запознал с новата си епикриза, която е получил в Трета градска болница, е обжалвал ТЕЛК решението, но и до ден днешен не е получил никакъв отговор и не е наясно какво се случва с пенсията, която му се полага.

Дъщерята на мъжа коментира пред медията ни, че тя получава пенсия и не може да си обясни каква е причината тази на баща му да бъде прекратена, тъй като състоянието им е еднотипно.

Медията ни отправи запитване до болничното заведение по повод случая и очакваме тяхната позиция.