Нелеп инцидент с калъф за телефон вкара в болница пловдивчанка, научи TrafficNews. Дияна Плачкова била приета за лечение на химическо изгаряне на краката, след като количеството течност, с която е пълен калъфът, се изляла върху краката ѝ. 

Преди около година Плачкова закупила от известна марка магазини за дрехи и аксесоари протектор за телефон. Калъфът имал „двоен гръб“, пълен с течност, в която плували брокатени частици. Подобни модели станаха модерни преди няколко години и са изключително разпространени в търговската мрежа. Цените им вървят между 20 и 30лв.

След четири месеца употреба обаче настъпил странен инцидент, твърди пловдивчанката. Преди няколко дни Дияна излязла със своя приятелка в парка. Седнали на пейка и тя сложила телефона върху краката си. Когато се изправила, усетила странен дискомфорт в областта на бедрата, който след малко се превърнал в болка. Прибрала се, а щом съблякла дрехите си, видяла, че краката ѝ са силно зачервени. 

Взех си телефона да звънна на моя приятелка. Видях, че има някаква странна течност, която е изтекла от телефона ми. В шока помислих, че е проблем с батерията му, изключих го и го оставих настрана. Тръгнах към УМБАЛ „Свети Георги“, където веднага ме приеха с химическо изгаряне и реагираха светкавично“, разказва пловдивчанката. 

Уточняваме, че химичните изгаряния се получават след попадане на силно химично вещество върху кожата. Химикалите, които могат да предизвикат изгаряния, обикновено са силни киселини или основи. Те водят до различни последици за здравето на кожата, и както в случая на Дияна - локално зачервяване и болка. Затова в болницата на лични разноски тя е била подложена на промивка, превръзки и изследвания. По свое желание останала и четири дни под лекарско наблюдение, поради опасения от некротизиране на кожата. Предстои да бъде изписана на 24 февруари. 

Плачкова твърди, че телефонът не е бил изтърван или калъфчето наранявано, така че да се наруши целостта му. По нейни съмнения обаче именно течността, в която е поставен брокатът, е причинила изгарянето.

Първоначално мислех, че е от батерията. После забелязах, че калъфът е спукан. Телефонът ми сега работи безупречно. Не съм се поливала с нищо, не съм яла нещо, което да предизвика реакция. Няма как да е от дънките, защото съм ги носила и преди“, казва Плачкова. Пловдивчанката заключва, че при други обстоятелства би сезирала отговорните институции за опасния артикул. Той обаче е купен преди близо година и касовата бележка вече е изхвърлена.

Проблем въщност се оказва неясното съдържание на течността, с която се пълнят този тип калъфи. Те са изключително широко разпространени на пазара и особено популярни сред тийнейджъри и деца. Лесно могат да се закупят и на символични цени от сайтове като AliExpress. Но докато марките за скъпи протектори за телефони твърдят, че материалите, вложени в изработката, отговарят на европейските стандарти за безопасност – то при тези в широката търговска мрежа доказателство за качество няма!

Галерия: