Бившият гръцки министър Акис Цохадзопулос бе пребит в затвора от затворник, излежаващ присъда за тежки престъпления. Инцидентът е станал в затвора Коридалос в южната ни съседка, където министърът се намира към 20.30 ч в четвъртък.

Всичко започнало след незначителен повод, когато Цохадзопулос поискал да бъде загасена лампата, тъй като светлините го безпокоят, съобщава Български новини. Тогава затворникът Васили Стефанако се нахвърлил върху него с обиди и започнал да го удря, в следствие, на което бившия министър е настанен в болница след тежко пребиване.

Бившият гръцки военен министър Акис Цохадзопулос беше осъден на осем години затвор, глоба от 520 хиляди евро и конфискация на къща в Атина заради неверни данни в имотна декларация. В обвинителния акт се казва, че Цохадзопулос е посочвал неверни данни за имотното си състояние в подадените от него декларации от 2006 г. до 2009 г.

Според документа през 2006 г. той не е декларирал също така банкови влогове, акции и ценни книжа на стойност около 47 хиляди евро. Съдът е установил, че през 2007 г. не са били декларирани около 33 хиляди евро от влогове и инвестиции, а през 2008 г. недекларираните влогове са възлизали на 20 хиляди евро.

Почти три десетилетия Акис Цохадзопулос беше депутат в парламента. Той е следвал в Мюнхен, а в годините 1967-1974 е бил силно ангажиран в борбата срещу диктатурата на хунтата. Дълги години той беше близък сътрудник на основателя на социалистическата партия ПАСОК и бивш премиер на страната Андреас Папандреу, баща на бившия премиер Георгиос Папандреу.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg