Учениците всяко лято получават прилежно подбран списък от задължителни произведение, които трябва да изчетат, а понякога и да опишат впечатленията си в читателски дневник. Често те яростно се съпротивляват да изпълняват това задължение, именно защото го възприемат като заповедническа форма, която поставя тях в подчинение спрямо учителя, изготвил селекцията.

В общия случай списъкът е еднакъв за всички училища и почти не зависи от учителите, тъй като трябва да се покрият стандартите, зададени от Министерство на образованието и науката. Въпреки това винаги в заданието присъстват и допълнителни заглавия, подбрани от конкретния преподавател.

Именно за да преодолее тази психологическа бариера, италиански учител предприема новаторски ход. Вместо да даде на учениците си списък със задължителни книги за ваканцията, той им поставя 15 задачи, които да им помогнат да изживеят вълшебството на лятото. Съветите на Чезаре Ката от гимназията „Дон Боско“ във Фермо, малко градче на Адриатическо море, добиха огромна популярност в интернет, пише goodlife.bg

Ето ги и тях:

1. Сутрин се разхождайте по брега напълно сами. Вижте начина, по който слънчевата светлина се отразява от водата, и мислете за нещата, които обичате най-много в живота си, бъдете щастливи.

2. Опитайте да използвате някои от новите думикоито научихме заедно тази година. (Сред тези думи са: философия (любов към мъдростта), агапе (мистична любов), подсъзнание, носталгия, онтологичен, нихилизъм, солипсизъм, херменевтика, хуманитарен, абсурдизъм.) Колкото повече неща успеете да кажете, толкова повече неща ще можете да мислите, а колкото повече мислите, толкова по-свободни ще бъдете.

3. Четете колкото може повече – но не защото сте задължени да го правите. Четете, защото лятото вдъхновява приключения и мечти, и когато четете, ще се чувствате като лястовици в полет. Четете, защото това е най-добрата форма на бунт, която ви е достъпна (за съвети какво да четете, елате при мен).

4. Избягвайте неща, ситуации и хоракоито ви карат да чувствате негативизъм или празнота. Търсете стимулиращи ситуации и компанията на приятели, които ви обогатяват, които ви разбират и ви ценят за това, което сте.

5. Ако изпитвате тъга или страхне се притеснявайте: лятото, като всяко чудесно нещо в живота, може да предизвиква объркване в душата. Опитайте да водите дневник като начин да говорите за това как се чувствате (през септември, ако искате, ще го четем заедно).

6. Танцувайте безсрамно – на дансинга край вашия дом, или насаме в стаята си. Лятото е танци – и е глупаво да не участвате в тях.

7. Поне веднъж гледайте изгреваЗапазете мълчание и дишайте. Затворете очи и изпитайте чувство на благодарност.

8. Спортувайте много.

9. Ако срещнете някого, когото считате за очарователенкажете му го максимално искрено и деликатно. Няма значение дали той няма да ви разбере. Ако не ви разбере, не е било писано да се случи; ако ли не, лятото на 2015 ще е златно време да бъдете заедно (ако не се получи, върнете се на точка номер 8).

10. Прегледайте бележките от нашите уроцисравнете нещата, които четем и учим, с нещата, които ви се случват.

11. Бъдете щастливи като слънчевата светлина и неукротими като морето.

12. Не ругайте. Винаги бъдете възпитани и мили.

13. Гледайте филми със сърцераздирателни диалози (на английски, ако можете), за да подобрите езиковите си умения и способността си да мечтаете. Не оставяйте филма да свърши с финалните надписи: изживейте го отново, докато живеете и изживявате лятото си.

14. В блестящата слънчева светлина или горещите летни нощи мечтайте за това какъв би могъл и би трябвало да бъде вашият живот. През лятото, винаги правете всичко по силите си, за да избягвате да се отказвате, и полагайте максимални усилия да се борите за мечтите си.

15. Бъдете добри.

Ката признава, че е изградил методите си на преподаване по модела на г-н Кийтинг, герой на Робин Уилямс във филма „Общество на мъртвите поети“ (1989). Казва, че задачите са му хрумнали заради „магията“ на лятото. „Вдъхнових се от самото лято, като специален и вълшебен момент, полезен за това човек да разбере по-дълбоко колко от това, което учи и усвоява в училище е пряко свързано с най-важните аспекти на нашето съществуване“, споделя той. „Помня чудесно летата си като ученик, преди години: пълни със спорт, плуване, любовни връзки, танци, романтика и мечти. Книгите, които четях в отминалите лета, просветиха бъдещите ми дни и ми дадоха нови начини да се изправя пред проблемите, радостите, човека, който обичам, и тези, с които другарувам. В този период в мен възникна сериозен интерес към литературата и изкуството, който никога не угасна“, разказва учителят.

TrafficNews.bg