Държавата се изгаври с малкия Любчо Еленков (14 г), който страда от детска церебрална парализа. Повечето българи са се срещали с призиви за помощ за лечението на детето, историята му трогна цяла България и много хора откликнаха и оказаха подкрепа на детето. След като пиян шофьор убива майка му и баща му, за момчето, което живее с тежкото заболяване, и е 100% инвалид, се грижат баба му и дядо му. 

През март Любчо ще навърши 15 години. Като "поздравителна картичка" за ЧНГ тези дни баба му получава покана да се яви днес в социалната служба на кв. "Красно село".

Саня отива със свито сърце и остава шокирана. От 1 януари Любчо е отрязан от всякаква помощ от държавата. Досега, след битки и медиен шум, детето е взимало както всички деца с неговия процент инвалидност, по 100 лева детски и още добавки за рехабилитация и интеграция. Но нова наредба от 1 януари т.г. сочи, че парите вече ще се взимат като еднократна помощ  и за процента инвалидност на Любчо се полагат 930 лева. 

Днес обаче става ясно, че болното дете няма да получи тези пари, нито каквито и да било други пари - детски, добавки, средства за рехабилитация....Нищо. Защо? Защото няма майка, а попечител, каквато се явява баба му. А законът не коментира правата на попечителите. Но нали парите се полагат на детето, без значение дали има майка или попечител!? На този въпрос бабата отговаря: "Любчо е изключен от този закон. Той няма майка, но има много лоша мащеха в лицето на държавата". 

Според експерти, в Закона за семейните помощи не се прави разлика за децата, но такава се прави в Закона за държавния бюджет, където има посочени конкретни суми. 

Потресена съм, водя душевна борба дали и към кого да се обръщам. Не става въпрос за парите, но въпросът е принципен, дори да ставаше дума не за 930, а за 9,30 лв., коментира бабата на момчето, цитирана от ПИК. И допълва: Това е престъпление и подигравка, гавра и неглижиране. Затова смятам, че трябва да се боря, но много се уморих, коментира още Саня. 

Преди няколко години тя се сблъсква със същия казус, когато на децата със 100% инвалидност детските стават 100 лева, а на Любчо са определили 35 лева. Причината е пак същата: Детето няма майка! След бурната намеса на граждани, медии и експерти несправедливостта е поправена. Но не и завинаги. Сега пред поразеното от трагедии семейство има ново предизвикателство. Дали ще се вразумят чиновниците и ще отсъдят, че парите се дават за помощ на болно дете, а не на баба или майка?! 

Майката на Любчо - Невена, издъхва след катастрофа без дори да разбере, че е станала майка. Почерпен джигит отнася бременната жена, която е в 8-ия месец, заедно с мъжа й Ивайло. Докато лежи, държейки се за корема и молеща за помощ, неизвестен апаш задига мобилния телефон на Невена. Семейство Еленкови са откарани в “Пирогов”, където лекари се борят за живота им. Докато вадят бебето от Невена, тя умира, без да разбере, че е станала майка. 8  месеца по-късно издъхва и мъжът й, без да излезе от будната кома и да види сина си.

Лекарите все пак успяват да извадят бебето минути преди Невена да почине. Разкъсванията и липсата на кислород обаче увреждат детето и Любчо се ражда скован от детска церебрална парализа. Баба му разказва, че той не е изваден жив от дъщеря й, реанимирали са го, скъсана е била плацентата, както и пъпната връв. Детето дълго време е било без кислород – затова смятали, че няма да оживее.

От тогава насам почернените родители на Невена - Санка и Владимир, се борят за живота на внучето си. Любчо е подпомогнат няколко поредни години от “Българската Коледа”. Той е със съхранен интелект, но със сериозни двигателни увреждания. Сковани са и ръцете, и краката му, не може да стои прав. Вече 11 пъти баба и дядо са водили детето в Москва, 4 пъти в Украйна и веднъж в Чехия за присаждане на стволови клетки. 

"Знам, че Любчо има само мен и аз - само него. Трябва да се справя. Той е причината да живея”, проплаква жената. И допълва, че вече не обявява сметката на детето от срам. Доста хора дарили в помощ на лечението му.

Но въпреки това, ако имате желание да помогнете на малчугана, средства могат да се дарят по сметката на 

RAIFFEISEN BANK

BG 25RZBB91551000646190

BIC: RZBBBGSF

Титуляар: Любомир Ивайлов Еленков

(СМЕТКАТА Е В ЛЕВА)