През 2011 година има едва 3 регистрирани случая на бременности след химиотерапия, доколкото през 2018 година те са над 40. Това стана ясно по време на Седмата годишна научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология.

За по-подробна информация, съвети за жените, истински истории МБАЛ за женско здраве "Надежда" е създал онлайн портал, който цели да подобри информираността сред медицинските специалисти и пациентите по темата фертилитет, бременност и гонадотоксична терапия. Още подробности може да се видят на zapazi.me.

По време на конференцията, лекари също така обясниха, че има голям напредък в лечението на меланом, рак на бял дроб и гърда, където новите лекарства при някои видове тумори в тези области увеличават преживяемостта с над 20 месеца.

Ракът на белия дроб е един от най – често диагностицираните тумори в световен мащаб. Приблизително 2 млн. са новите случаи за 2018г. и 1,8 млн. смъртни случаи (85% смъртност).

В България ракът на белия дроб е най – често срещаното онкологично заболяване при мъжете и седми по честота при жените. 

По данни на Националния раков регистър за 2014 г. тази локализация представлява 18.2% от заболеваемостта от злокачествени заболявания сред мъжете и 5.2% при жените. 

От общо 3793 новодиагностицирани случаи през 2014г. 24.8% са били в III стадий и 41.3% в IV стадий. 

Лекари уточниха, че една от основните причини за тези данни е липсата на скрининг при карцинома на белия дроб, както и късната изява на симптоми, които често се свързват със възпалителни изменения или хронични заболявания. 

По време на годишната конференция стана още ясно, че американците все по-често залагат на имунотерапията за следоперативно лечение на тумори. Те също така я комбинират с химиотерапия. Така подсилват ефекта на имунотерапията, а тя е толкова безопасна, че не увеличава нежеланите лекарствени реакции съществено. (с по 1-2%)

Какво показва още статистиката?

Честотата на някои редки тумори е скочила с над 95%.

За последните 10 години има 15% ръст в солидните тумори и цели 50% при меланомите. 

Що се касае до лечение на белодробен карцином и карцином на глава и шията, имунотерапията измества все повече доцетаксел (лекарство за химиотерапия) като предпочитано средство за втора линия на лечение на базата на подобрена обща преживяемост, по-висок процент на отговор, по-дълъга продължителност на отговор и по-малко странични реакции в сравнение с доцетаксел.

Nivolumab (лекарство, използвано за имунотерапия) значително подобрява общата преживяемост в сравнение с избора на изследователя при пациенти с рецидивирал/метастатичен сквамозноклетъчен карцином на глава и шия след платина-съдържаща терапия. При продължително (2-годишно) проследяване nivolumab демонстрира удължена полза по отношение на общата преживяемост в сравнение с избора на изследователя в общата популация.

Що се касае до симптоматични мозъчни метастази, в следващите проучвания трябва да се улесни и ускори скрининг фазата, за да се даде възможност за бързо лечение. Също така трябва да се прецени включване/ последоваща лъчетерапия или включване на таргетни терапии и/или стероидни средства.