Хумусът е една от най-вкусните хранителни пасти, които можем да си намажем на филийка хляб, върху арабско хлебче или просто върху фалафел. А ако ви е интересно полезен ли е толкова, колкото е вкусен, какви хранителни ползи има и какво количество е добре да похапваме от него на ден, следващите редове са за вас.

Какво всъщност е хумус?

Хумусът е дип или хранителна паста, приготвен с нахут, сусамов тахан, зехтин, лимон и чесън. Ястието е извънредно популярно в целия Близък изток, откъде произхожда. На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. Хумусът често се гарнира с магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране.

Хранителен профил и ползи

Хумусът е много богат на витамини и минерали. Той е с високо съдържание на добри мазнини заради сусамовото семе и зехтина, същевременно е с ниско съдържание на въглехидрати. Изключително добър източник е на растителни протеини, фибри, белтъчини, хранителни влакна, желязо и цинк.

Освен всичко останало, хумусът е добър доставчик на омега-3 мастни киселини, а таханът в състава му е източник на калций, протеини и есенциални мастни киселини. Също така се откриват и големи нива на важния витамин Е. От своя страна чесънът и лимонът в състава му са мощни антиоксиданти.



Дневна здравословна порция и как да избираме

Ако обичате хумус, ви се иска да изядете още, и още, и още... Но както с всяко нещо, и с това не бива да се прекалява, за бъде вкусно, но и наистина полезно. Здравословната порция е около 2 до 4 супени лъжици на ден.

Когато купувате хумус от магазина, преди всичко се ориентирайте към обичайната версия, а не на опциите с ниско съдържание на мазнини. Цялата мазнина, съдържаща се в традиционния хумус, е добра и полезна. Второ, проверете съставките. Някои марки заменят зехтина с растително масло, като по-евтина алтернатива, но това пък увеличава наситените мазнини и понижава съдържанието на ненаситени мазнини. Имайте предвид, че някои марки могат да добавят захар или царевично брашно, като сгъстител, пише Дарик.

Как да приготвим у дома?

Изключително лесно е да приготвите хумус у дома. Трябват ви само качествен нахут, сварен предварително или от консерва, ароматен сусамов тахан, прясно изстискан лимонов сок, чесън, екстра върджин зехтин. Прецедете нахута от сока и го сложете в кухненския блендер. Пасирайте го добре, след което прибавете чесъна, солта, лимоновия сок, тахана и зехтина. Когато се получи гладка смес, може да я прехвърлите в купа и да сервирате с удоволствие и гарниран по желание и вкус.