Тридневни безплатни консултации започва от днес Отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив”. Поводът е Световният ден на недоносените деца, който по традиция се отбелязва на 17 ноември. От 10 до 14 часа родителите могат да зададат своите въпроси, свързани с развитието на недоносените бебета, а отговорите да получат от висококвалифицирани специалисти.     

„Тази година решихме да направим нещо по-различно - не като празник, а в помощ на родителите на недоносени деца. Мога да поканя всички майки и татковци да се възползват от тази инициатива”, заяви пред TrafficNews д-р Диана Аргирова, завеждащ Отделението по неонатология в УМБАЛ "Пловдив".

Тя и екипът й годишно се грижат за 250-300 недоносени деца. Една част от тях са родени тук, други са приети за доотглеждане. В зависимост от състоянието и престоят на мъничетата в отделението е различен. „Някои от децата са много малки на тегло, екстремно недоносени под 1 кг. Има случаи, в които остават и по 3 месеца. Някои деца са с доста трайни увреждания и не могат да бъдат изписани, така че са при нас по половин година”, посочи д-р Аргирова.

За съжаление, увредените бебета, които са изоставени от своите родители, не могат да бъдат дадени в приемно семейство. „В крайна сметка гледаме да ги стабилизираме, за да могат да отидат в някои от домовете за отглеждане в страната. Досега не сме имали случай, в който да не сме постигнали успех. Все пак те трябва да бъдат относително стабилни. Това се случва - оцеляват не случайно, не сме имали някакви затруднения, но времето, силите и средствата, които отнемат, са огромни”, обясни специалистът.

Д-р Аргирова е благодарна на всички хора, които помагат с дарения на отделението. Само преди няколко дни получават от фондация „Нашите недоносени деца” висок клас кувьоз, който е много необходим в ежедневната им работа. Инициативата е на Асоциацията на банките в България, които са събрали средства и са подарили техника, необходима на неонатологичните отделения в няколко града в страната. „Съответно и нас ни уважиха с този хубав подарък, за което сме им много благодарни. Вече го използваме. Понеже в момента отделението е доста натоварено, всичко влиза в употреба. Нещата не се искат, за да стоят. От тях трябва да има наистина някаква полза, и то в ежедневната работа”, смята медикът.

Изключително благодарна за грижите на целия екип пък е една от майките в Отделението по неонатология в момента - Деси Калугерова от Панагюрище. Със съпруга й две години чакат своето бебче. Малката красавица Красимира се появява на бял свят доносена, но при раждането получава инфекция. „За щастие тук, в болницата, много бързо и адекватно реагираха. Взеха я на втория ден от раждането. Имаше отпаднал вид и не искаше да се храни, имаше чувство на безпокойство. Но с денонощните грижи на лекарите състоянието й се подобрява. Просто са невероятен екип, толкова прекрасни, грижат се наистина много добре за всички дечица. Забелязвам, че постоянно им говорят, обгрижват ги, галят ги, което е едно чувство на спокойствие за децата. Аз съм много благодарна, че има майчина стая, в която съм в момента и мога да се грижа за малката си дъщеричка. Така тя усеща моята грижа, моята любов. И аз се чувствам по-спокойна, когато съм до нея. Скоро ще ни изпишат. Нашето лечение ще продължи, но тя вече е доста по-добре от първите дни, благодарение на целия екип и д-р Аргирова, които денонощно бдят над тези малки ангелчета”, споделя през сълзи Деси. А всички родители, които в момента се борят за живота на своите деца, съветва да вярват в Бог, да вярват на лекарите и да мислят позитивно, защото чудесата се случват.