Тази година се очакват отново два щама на грипа - "Виктория" и "Тайланд". Това стана ясно от думите на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. Той уточни, че все още няма изолиран грип, тъй като е рано.

Кунчев посочи още, че противогрипните ваксини са насочени основно към хората от рисковите групи, за които грипът може да доведе до усложнения като пневмонии, бронхити и др.

"В момента към 15% от хората на възраст над 65 години се ваксинират, а идеята е тази година този процент да достигне до 20% от рисковата група. Възрастните хора трябва да знаят, че в пика на грипната епидемия през втората част на януари трябва да ограничават контактите. Няма как обаче да се ограничи вносът на инфекцията", отбеляза Кунчев.

По тази причина, колкото по-голяма част от хората от рисковите групи са имунизирани, толкова по-малък е рискът по-малък. Кунчев подчерта, че грипната ваксина е препоръчителна. "Нямаме за идея да имунизираме цялото население. Трябва да се ваксинира този, който иска да се предпази", обясни той.

Кунчев посочи, че в 60% - 70% от случаите в момента се касае за заболеваемост от COVID-19, но не е толкова застрашаващо, така че да създаде паниката от преди няколко години.

"Неразположението трае три - четири дни с типичните симптоми - отпадналост, температура, а кашлицата е много подчертана и се задържа по-дълго. Обонянието пак може да изчезне. Всъщност това, което очаквахме, се случи - COVID се превърна в един от многото респираторни вируси", заяви той.

По негови думи за разпространението на вирусите влияят температурните амплитуди и климатичните промени.