Хората от третата възраст, страдащи от хронични заболявания, са най-засегнати от смяната на времето. Най-честите медицински проблеми при тях са от страна на сърдечно-съдовата и ендокринната система. За тези заболявания се назначава терапия с трикратен прием на лекарства. Ако смяната на времето се свърже и със смяна на часа за прием на тези медикаменти, се получава “дупка” от един час в деня на преместване на стрелките. Което за хора със сърдечно-съдови заболявания може да е фатално. Това коментира пред TrafficNews психиатърът д-р Веселин Герев, преди да преместим отново стрелките на часовника с час напред.

Същото важи и за хора с други заболявания, които приемат терапия повече от един път дневно. Затова съветът на д-р Герев е в никакъв случай да не променят приема с цял час, а да го направят постепенно в продължение на няколко дни, бутайки ги с 15-20 минути напред.

Дискомфорт обаче ще изпитват и здравите хора. Ще стават час по-рано. Ще пият кафето си и ще ходят на работа по-рано, което ще се отрази и на тяхната работоспособност. Възможно е докато шофират към работното място, да предизвикат катастрофа, тъй като психиката им все още спи.    

Понеделникът след смяната на часовото времето е най-тежкият ден за адаптация на организма. Тогава се увеличават с 50% пътнотранспортните произшествия заради невнимание. С 45% пък се качват трудовите злополуки”, посочва психиатърът.

Според него можем да си помогнем с прием на мелатонин като изкуствен регулатор на циркадния ритъм.