Според последните данни на Регионалната здравна инспекция в Пловдив епидемичната обстановка в региона към тази сутрин се запазва сравнително спокойна. Това заяви пред TrafficNews директорът на Дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Моника Троянчева. По думите й здравните власти отбелязват дори лек спад в броя на заболелите. 

Както знаете, през последните дни епидемичната обстановка в региона е изключително динамична. В областта грипна ваканция е обявена в общините Карлово, Сопот, Хисар и Куклен. От вчера в грипна ваканция са учениците от село Скутаре, където заболеваемостта е преминала границата, даваща право на децата да останат въщи. 

Преди дни Регионалната здравна инспекция издаде заповед, с която да бъдат спрени свижданията в лечебните заведения за болнична помощ в Пловдив и областта. Противоепидемичните мерки бяха взети, за да се ограничи заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания. Преустановени са също плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, както и профилактичните прегледи и имунизации. Здравните власти препоръчват също в детските заведения да не се допускат болни деца и персонал, а личните лекари системно и ефективно да наблюдават заболелите, оставени на домашен стационар.

До този момент зимният сезон е по-топъл и се очаква да се изтегли пикът на грипа тази година. Здравните власти очакват най-голяма заболеваемост да бъде отбелязана в началото на следващия месец. До момента са изолирани два щама. Единият е свински грип, който създава по-лесно епидемии. Ако той се развие, ще има по-тежка грипна вълна.

Лекарите припомнят: симптомите на грипа са висока температура, която може да достигне до 40 градуса, болка по мускулите, по ставите, болки в гърлото, суха кашлица, обилни секрети от носа. Понякога те се появяват за половин час.