Ръст на болните със салмонелоза наблюдават пловдивските лекари. Само за изминалата седмица в областта са потвърдени четири случая на това заболяване, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според медиците именно лятото е сезонът на салмонелозата, която е едно от най-често срещаните хранителни натравяния. Заразяването обикновено става чрез консумация на замърсена храна -  недобре приготвени или сурови продукти като яйца и месо. Източник на салмонела може да бъде сладоледът, майонезата и млякото. Заразата може да е и във водата. Измиването на плодове и зеленчуци с нея, както и морски дарове, отглеждани във води, съдържащи бактерията, също може да причинят салмонелоза.

Заболяването обикновено започва с висока температура, стомашни спазми и болки, разстройство и повръщане, обясняват лекари. Най-засегнати са децата, бременните жени и възрастните хора, при които много бързо може да се стигне до дехидратация. Лечението е с медикаменти за облекчаване на симптомите. При по-тежките случаи обаче може да се наложи и прием на антибиотици.  

За да се предпазим, лекарите препоръчват да спазваме добра лична хигиена. Задължително е миенето на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна. Да се консумира вода само от сигурни източници, за предпочитане – бутилирана, плодовете и зеленчуците да се измиват много добре.

Според данните на Националния център по обществено здраве и анализи, през изминалата седмица са регистрирани и 52 случая на гастроентерити и ентероколити. Имало е и 33-ма болни с варицела, 3-ма с вирусни хепатити и 7 със скарлатина.