Ново изследване на специалисти от Израел и Финландия установява връзка между излагането на антибиотици в ранна възраст и повишена агресия на по-късен етап от живота, съобщи Синхуа, позовавайки се на изявление на израелския университет "Бар-Илан".

Проучването, публикувано в списание Brain, Behavior and Immunity, показва, че мишки, изложени на действието на антибиотици по време на критични етапи от развитието, проявяват по-агресивно поведение. То също така идентифицира промени в мозъка и чревния микробиом, свързани с тази агресия.

Изследователите смятат, че откритията им могат да имат важно значение за разбирането и лечението на свързаните с агресията разстройства. Те предполагат, че употребата на антибиотици в ранна възраст може да наруши баланса на чревните бактерии, което от своя страна може да повлияе на развитието на мозъка и поведението, пише БТА. 

Авторите на изследването се надяват, че техните открития ще доведат до по-нататъшни проучвания и разработване на нови стратегии за предотвратяване или лечение на агресия.