Ако досега не сте пробвали салата с ябълка, тази пролетна рецепта е чудесен повод да опитате нещо ново. Ябълката придава много приятен сладникав и леко кисел вкус на свежите салати. Сигурни сме, че ще ви хареса. Ние я комбинирахме с бейби спанак, червена маруля и репички, но върви чудесно и с цвекло, моркови и зеле.

По-интересен е дресингът, в който има заквасена сметана. Обикновено сме свикнали да подправяме свежите салати със зехтин и лимонов сок и по-рядко със сосове на млечна основа. Със заквасена сметана дресингът има хубав, мек вкус и нашата пролетна салата с ябълка и репички много напомня популярната преди години комбинация от зелена салата с кисело мляко. Ако искате, може да я замените с цедено кисело мляко, но имайте предвид, че то няма да успее да ви даде необходимата плътност.

Когато приготвяте дресинга, се придържайте към рецептата и ползвайте ябълков оцет. Неговият вкус е по-мек и не мирише толкова натрапчиво като винения. Не пропускайте да добавите и малко захар, защото тя неутрализира в известна степен киселината. Няма никакво значение дали ще е бяла, или кафява. Може дори да я замените с мед, ако предпочитате. Там обаче съобразете количеството и не слагайте повече от половин чаена лъжичка, споделя matekitchen.com.

Има и още една важна подробност при приготвянето на салатата. Не стържете репичките и ябълката, а ги нарежете в каквато форма предпочитате. Важно е да се усещат, когато ядете, и да хрупкат, а това няма как да се случи, ако минат през рендето. За предпочитане е да ползвате ябълка от по-киселите сортове.

Продукти

За салатата

бейби спанак - 100 г

червена салата - 1 бр.

репички - 2 връзки  

ябълка кисела - 1 бр.

За дресинга

заквасена сметана - 10 г –

копър - 1/2 връзка

ябълков оцет - 3 с.л.

зехтин - 3 с.л.

захар - 2 ч.л.

сол на вкус

Приготвяне:

За салатата

1. В купа смесете нарязаните спанак и маруля.
2. Обелете ябълката и я нарежете на пръчици. Нарежете на пръчици и репичките. Добавете ги в купата, разбъркайте добре, полейте с дресинга и поднесете.

За дресинга

1. В купичка разбъркайте солта, захарта и оцета. Добавете заквасената сметана, копъра и зехтина и смесете докато се получи хомогенна смес.