Проф. д-р Димитър Шишков завършва медицина във ВМИ „Ив. П. Павлов" - Пловдив през 1991 г. Придобива специалност „Урология" през 1997 г. През 2006 г. защитава дисертация на тема „Ортотопичен мехур от илеум след радикална цистектомия по метода на проф. Щудер". От 1991 до 1998 г. работи като ординатор в Урологично отделение на Първа градска болница - Пловдив. От 1998 г. работи в УМБАЛ - Пловдив като ординатор в Урологично отделение. През 2002 г. 3 месеца работи в Урологична клиника на УМБАЛ „Св. Анна" като старши ординатор. От 2005 г. е началник Урологично отделение "Св. Апостол Лука" при УМБАЛ-Пловдив АД. Специализира през 1996 г. в Швейцария, 1998 г. - при проф. Щудер, „Инзел шпитал", Университетска клиника по урология, гр. Берн. Завършил е курсове у нас и в чужбина по лапароскопска хирургия, интервенционална ехография, трансуретрална ендоурология. Има шест публикации в сп. „ Урология " и сп. „Хирургия ". От 2001 г. е член на Европейската урологична асоциация с придобити сертификати за последните шест конгреса на асоциацията в Бирмингам, Мадрид, Виена, Истанбул, Париж и Берлин.

TrafficNews разговаря с проф. Шишков в месеца, посветен на мъжкото здраве и превенцията на рака на простатата. Заболяването годишно взима над 2000 жертви в България и е едно от най честите онкологични заболявания при мъжете у нас. Според Американската онкологична асоциация (ACS) процентът на мъжете, оцелели с диагноза рак на простатата след адекватно лечение варира между 91% и 100%.

- Проф. Шишков, с какви проблеми най-често идват пациентите при вас?

- Напоследък много често имаме проблеми с еректилната дисфункция, която наблюдаваме при по-младите хора. Може би това е следствие от начина на живот, който се промени напоследък. От това, че има по-застоял живот, по-малко спорт. Повече употреба на напитки, които възбуждат, наркотици, стимуланти във фитнес центровете и т.н. Много често млади момчета на 18-19 години или в най-ранната си възраст, когато все още се развиват, идват с оплаквания, че не могат да осъществяват полов акт, защото нямат нормална ерекция. Или че по време на самия полов акт не могат да го довършат, защото ерекцията изчезва. Разбира се, има лекарства за това нещо, но въпросът е, че не трябва да се чака дълго време, за да стане доминанта това нещо в съзнанието на мъжа. Една от причините за еректилната функция на мъжката полова система е именно психическото здраве на пациента. Изключвам органичните неща в случая.

Когато този проблем се задълбочи със седмица, две, три или месец и особено ако партньорът не е достатъчно интелигентен да приеме нещата и да ги решат заедно, се отива в един порочен кръг, в който каквито и лекарства да изписваме, трудно се повлиява. Успяваме да решим проблема с разговори или други наши манипулации. Но е много важно пациентът бързо да се обърне към лекар, за да може да получи компетентно мнение, и то мнение на добър уролог, който е добър и като човек, и като психолог. Защото често може да попаднете на лекар, който да каже "абе нищо ти няма" и дотам, което не решава проблема. Трябва много внимание и много търпение.

Големият проблем е това, което виждаме и по улиците - всички са татуирани, всички мускулести. Никой от тях обаче не е сериозен спортист. Мускулестите мъже, които ходят по фитнес залите, тъй като ги мързи, не работят добре върху физиката си, а най-лесно го правят, като приемат различни стимуланти - най-често тестостерон или други такива анаболи, с които трупат маса и т.н. Какво следва от това? Първо следва, че спират да водят полов живот, защото трудно става ерекцията при тях, заради нарушението на цялата ендокринна система, което се получава в тялото. Когато взимаш един хормон, всички хормони отговарят по някакъв начин в мъжкото тяло, а и в женското, разбира се.

Другият голям проблем е, че много често, когато се злоупотребява с анаболните препарати, може да възникне и неоплазма или тумор на тестисите при младите мъже. За съжаление, през последните два месеца имаме 6-7 операции на млади момчета, които остават с един тестис и с неясно бъдеще. За това, защото смятат, че като са натрупали една маса и са си направили татуировки от петите до главата, вече са големи мъже и това ги прави харесвани. Аз не го приемам това нещо. Приемам по-скоро да отиде на стадиона, да направи две обиколко на Гребната база примерно и ще има много повече здраве, или да отиде в някоя от залите за спорт, и да ходи редовно при треньори, които знаят как и какво да правят. Всичко фалшиво и всичко стимулиращо от тези средства води до лош край. Това е за младите мъже, което е типично напоследък и което те трябва да знаят.

Всякаква формация, която се напипва в тестисите, всякаква болка, всяко неразположение е добре да бъде видяно от специалист. Специалист, който те трябва да си изберат. Пловдив има щастието да разполага с най-много болници в България и най-много урологични клиники и отделения. Така че изборът е голям. Важното е това - бързо обръщане към специалист.

Това, което също е важно за младите, е, че много често те хиперболизират нещата. И трябва да бъдат успокоени в голяма степен. Когато се развива мъжкото тяло при младите момчета и т.н., много често има невинни симптоми - отвреме навреме подръпване тук-таме, отвреме навреме някаква болка. И ако те не получат компетентно мнение да бъдат успокоени и да им се каже, че са здрави, се разболяват психически, мислейки, че имат нещо. Интернет също води до другия голям проблем. В интернет те влизат, започват да четат неверни неща, не разбират нищо и в един момент си поставят някаква тежка диагноза, която не съществува. За това си има лекар. Някои "специализирани сайтове", които дават различни съвети, се оказва, че не дават много добър съвет.

При възрастните хора най-често срещаният проблем, особено след 50-годишна възраст, е карциномът на простатата. Трябва да се знае, че той протича абсолютно безсимптомно до даден момент. И за това е вкарана профилактиката като метод на предлечение. Тя ни дава възможност в много ранен етап да хванен карцинома, когато той се лекува - това трябва да го знаят всички мъже. Какво ще рече в ранен етап - при провежданата профилактика след 50 години веднъж годишно да се пуска простатно-специфичният антиген (PSA), който е единственият ясен туморен маркер. Когато е завишен, трябва активно да търсим евентуално неоплазма или тумор на простатата. Това е лошият вариант. Добрият вариант е, когато се уголемява простатата, т.нар. хиперплазия на простатата. Тези проблеми при мъжете започват най-често след 50-ата годишнина, но напоследък имаме и много млади хора. Скоро оперирахме един пациент, млад мъж, който беше на 42 години с рак на простатата. И за съжаление колкото е по-млад, толкова по-злокачествено протичат нещата. За това не трябва да се изчаква и да се правят псевдолечения като народна медицина, билки и т.н. Първо консултацията и след това вече се преминава към лечението.

Карциномът на простатата, когато има вече изразени клинични прояви, тогава е вече малко късно. Това е етапът, в който пациентът започва трудно да уринира, често ходи до тоалетната, уринира на няколко пъти - това са по-типични прояви при доброкачествената хиперплазия. При доброкачественото разрастване на простатата от самата големина се получава обструкция или задържане на урина. Това дразни пикочния мехур, кара пациента често да ходи до тоалетна, и в този случай при всяко ходене той все повече и повече задържа урина в себе си. Това уврежда цялата пикочо-отделителна система, включително и бъбреците, и може да се стигне и до хронична бъбречна недостатъчност.

При карцинома тези симптоми най-често са в терминален стадий. И за това е профилактиката.

При аденома на простатата самите пациенти често търсят лекари за това, че имат изразените оплаквания. Това са често уриниране, затруднения в уринирането, изчакване дълго време преди започване на уринирането, нощното ставане (то може да бъде и без проблем с простатата, да бъде например свързано с апное или спиране на дишането по време на сън). Тези хора най-често идват веднага на преглед и ние веднага може да изпишем лекарства или да им предложим съответно лечение, което най-често е ендоскопско. Напоследък по-рядко се оперират отворени простатни жлези, ние имаме най-модерната техника и може да извършим всичко. Тънък е моментът при ендоскопските операции, защото те изискват много опит, изискват и много майсторлък да бъдат извършени както трябва. Пловдив разполага с прекрасни специалисти и пациентите могат да им имат доверие. Като цяло Пловдив е едно добро място за лечение на мъжките проблеми.

Когато има оплаквания, изчакването води до много други тежки последствия. Като инфекция на пикочните пътища, като хроничката бъбречна недостатъчност. Въобще тук не говорим за полов живот - той е изцяло нарушен и няма как да бъде иначе, защото спира и функцията на самата простатна жлеза. А след операциите на простатата, когато се премахне причината, се възстановява и половият живот, което е важно за мъжете.

Това са най-често срещаните проблеми - аденомът на простатата, карциномът на простатата. Бъбречно-каменната болест е типична за нашия регион, влияние оказват храна, вода и жегата през летния сезон.

- Българските мъже са на челните места в Европа по рак на тестисите. Това което казахте – злоупотребата с анаболи, ли е причината?

- Да, ракът на тестисите е в много ранна възраст, за съжаление. Никъде по света не съм видял толкова напомпани мъже по този изкуствен начин. Аз съм в управителния съвет на Федерацията по джудо. Председател съм на спортен клуб към Спортното училище и много добре знам как се тренира в залите, и в Спортното училище и истинските спортисти. Не съм видял още такъв спортист напомпан да влезе в зала. Те си мислят, че когато отидат във фитнеса и като надуят мускулите изкуствено с анаболи и с изяждането на 5 кебапчета и 10 яйца, вече са големи мъже. Не е така. И най-големите майстори в бойните изкуства са жилави и подвижни и бързи в движенията си хора, а не ходят като някакви подвижни танкове. Приемането на анаболи е най-честата причина за карцинона на тестисите. Доказано е също, че тютюнопушенето, всичко, което е свързано с карцинома на пикочо-отделителната система, е основен проблем за развитието на ракови заболявания - и при жените, и при мъжете. Злоупотребата с наркотици - това, което в последно време е изключително модерно. Как може да се надрусаш и да очакваш да имаш полов живот, да се убиеш някъде, не виждам логика. Нашият начин на живот е сбъркан изцяло. Никъде в Европа или света не можеш да видиш млади хора, които след вечеря отиват на барове и се напиват, карат коли, ходят по фитнес зали и се тъпчат с какво ли не. Да, ходете на фитнес, но наистина работете с инструктора и каквото ви каже той. Ние сме на второ място след Гърция в Европа по тютюнопушене и всичко това води до тези ракови заболявания. Няма как да очакваме друго нещо.

- Какво е лечението на рака на тестисите?

Оперативно, лъчетерапия и химиотерапия. Зависи първо в кой стадий, но оперативното лечение е водещо. Намери ли се твърда бучка неболезнена, напипва ли се, веднага се посещава уролог. След което колегите от онкодиспансерите поемат нещата в свои ръце. Според вида рак зависи и лечението. Лечението е добро, когато е в началото и има успех.

- След лечението мъжът има ли възможност да запази част от тестисите си и това да не му пречи на създаването на поколение?

- Има такава възможност. Много често напоследък заради лъчетерапията е възможно мъжът да не може да създаде деца. Затова преди самата операция ние караме пациента да замрази сперма. Има специална банка за това и съответно мъжете могат да я ползват. Ако не се налага лъчетерапия и туморът е хванат в началото, може да мине и без такава последваща терапия. Тогава абсолютно спокойно с един тестис могат да бъдат бащи, ако нямат други болести, разбира се.

- Кой е най-големият тумор, който сте отстранявали досега?

- Най-големият тумор, който до момента сме отстранили, е тумор на бъбрек - беше някъде около 6-7 килограма. Има и по-големи, които са вадили колеги по света. Това е ужасно преживяване и за хирурга-уролог, и за самия пациент. Много често това са пациенти, които игнорират симптомите. Вижда, че половината му корем е издут асиметрично от едната страна, но не обръща внимание. Роля за това играе и страхът. Скоро имах един пациент, който се лекува с билки, не желае да се оперира, а туморът е над 20 см. Но той отказва да бъде опериран. Това е манталитетът, който се набива и който се приема от голяма част от българското население поради ниска образованост.