Хората, преболедували COVID-19, не трябва да подценяват оплакванията си. Понякога дори малък симптом може да е израз на сериозно усложнение и ако не се лекува адекватно, да има фатални последствия. Това коментира пред TrafficNews управителят на МБАЛ "Свети Мина" проф. Петър Петров. 

Припомняме, че преди малко повече от месец в лечебното заведение бе открит първият национален Център за диагностика и лечение на пациенти, преболедували COVID инфекция. В него могат да се преглеждат както хора, които имат остатъчни белодробни, сърдечно-съдови, ставни оплаквания, така и такива без никакви симптоми. В центъра консултират специалисти от различни области - кардиолози, интернисти, ревматолози и инфекционист. Прегледите и базовите изследвания на пълна кръвна картина и урина са безплатни.

„Има сериозен интерес. В първите две седмици дори нямаше свободни часове. Сега като че ли хората акцентират на самия коронавирус и това е разбираемо предвид новата вълна. И не се обръща толкова голямо внимание на пост COVID промените. Средно минават между 8 и 10 пациенти дневно. При двама-трима от тях може да се наложи болнична помощ”, посочи проф. Петров.  

Според неговите наблюдения масово оплакванията на преболедувалите инфекцията са свързани със сърдечно-съдовата система. Седмици наред те имат високо кръвно, някои и задух.

„Повечето оплаквания не са много сериозни, но не са за подценяване. Понякога малкото камъче обръща колата. Малки наглед симптоми, незастрашаващи живота, в един момент могат да се превърнат във фатални”, предупреди специалистът.

Наскоро през кабинета е минал 49-годишен мъж, който страдал от сънна апнея. След изкаран COVID-19 заболяването му се е задълбочило. Медиците го предупредили, предложили да го приемат за лечение, но той не обърнал внимание и, за съжаление, починал.  „Все пак самото търсене на помощ, идване при нас, не решава проблема. Ние ще сложим диагнозата, ще дадем указанията, но се налага те да бъдат изпълнявани”, посочи проф. Петров.

Относно пациентите с активен COVID-19, наблюденията на управителя на МБАЛ "Свети Мина" смята, че в момента се намираме в плато. В болницата са разкрити 30 легла за леки и среднотежки пациенти, от които две-трети са заети. „Сега сме по-добре подготвени. Вече сме натрупали опит, няма толкова страх в очите на колегите. Имаме добре подплатен екип, не е както преди”, смята проф. Петър Петров.