Не трябва да се издава зелен сертификат единствено на база наличие на антитела. Това заяви пред TrafficNews управителят на УМБАЛ „Каспела” проф. Илиан Дойков.

В момента темата се дискутира от преболедувалите, които не разполагат с PCR или антигенен тест и съответно не могат да се сдобият с документ, който ще им позволи достъп до образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности. Аргументите на специалистите обаче са, че при преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

„Тези антитела са групови. Вие имате антитела срещу коронавирус. Срещу кой от всички коронавируси обаче? Все още е много скъпо изследването, което да установи специфично антитяло срещу коронавирус, което е SARS-COV-2. Например в момента такива изследвания се правят в Медицински университет – Пловдив при проф. Мурджева и те са с много висока доказателствена стойност”, посочи проф. Дойков.  

Той категорично подкрепя въвеждането на зелен сертификат, както и разширяване на показанията за издаването му, тъй като в момента едва 20% от населението е имунизирано. А рестрикциите ще се отразят пагубно на редица бизнеси.

Още от самото начало УМБАЛ „Каспела” е сред най-активните лечебни заведения в Пловдив в битката с пандемията. Това обаче е изтощило до краен предел медиците.

„Персоналът е преуморен. Тези хора денонощно са на поста си – от 13 март 2020 г. Можете ли да преброите колко дни са това? Всеки божи ден. Вие ходихте на море – те бяха дежурни. Вие ходихте на балкан – те бяха дежурни. Постоянно. Сложете си един скафандър и го носете две години и после ще дойда да ви задам въпроса как се чувствате”, каза емоционално управителят на лечебното заведение. И допълни, че абсолютно всички специалисти от всички отделения са ангажирани с лечението на COVID болни.