Много хора вярват, че за да живеят възможно най-здравословно, трябва да премахнат от диетата си всички хранителни изделия, съдържащи захар.
Но едно скорошно проучване, представено на конференцията на Европейската асоциация по кардиология в Мюнхен, посочва, че умереността, а не лишаването, е ключът в предотвратяването на сърдечни проблеми по-късно в живота.
Екип от изследователи оценява повече от половин милион възрастни, за да определи как потреблението на шоколад оказва влияние върху здравето на сърцето.
Те стигат до извода, че при тези, които хапват до три шоколада месец, рискът от сърдечна недостатъчност намалява с 23%, в сравнение с риска при тези, които не консумират никакъв шоколад.
Въпреки това, приемането на прекалено много шоколад може да доведе до 17% увеличен риск от сърдечна недостатъчност, поради което е важно да не преклявате.
Д-р Chayakrit Krittanawong, жител на Медицинската школа в Icahn в Mount Sinai в Ню Йорк и ръководител на изследването, обясни как флавоноидите, които се намират в шоколада, могат да бъдат полезни за здравето на хората.
"Вярвам, че шоколадът е важен хранителен източник на флавоноиди, които са свързани с намаляване на възпалението и повишаване на добрия холестерол", казва той предThe Telegraph, цитиран от profit.bg.
Той също така казва, че консумирането на флавоноиди може да увеличи нивата на азотен оксид, открити в организма, което от своя страна увеличава притока на кръв и подобрява кръвообращението.
Въпреки това, шоколадът може да има високи нива на наситени мазнини", добавя той.
"Бих казал, че умерената консумация на черен шоколад е полезна за здравето."
Екипът, който провежда проучването, използва данните от пет отделни изследвания, които включват общо 575 852 души.
Учените заявяват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучи връзката между приема на шоколад и здравето на сърцето
По-рано тази година проучване, проведено в Калифорния, стига до извода, че яденето на тъмен шоколад може да има положителен ефект върху психичнотоздраве чрез облекчаване на стреса и повишаване на функцията на паметта.
Още от категорията