Високите температури, които наблюдаваме през последните дни, и прогнозите за още по-големи горещини са предпоставка за сериозни проблеми със здравето ни, алармират кардиолози. Най-уязвими в този период на годината са хората със сърдечно-съдови заболявания. Топлото време обаче не щади и напълно здравите хора. Най-често се забеязва рязко спадане на артериалното налягане, което се изразява в световъртеж и причерняване.

Сериозна е опасността от инсулти и броят на пациентите с този здравословен проблем обикновено през лятото се увеличава, заяви пред TrafficNews д-р Петър Николов от Отделението по инвазивна кардиология на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“. Специалистът обяснява този факт с резките промени в артериалното налягане. През горещите летни дни се получава голям диапазон между границите на кръвното и това е съпроводено със специфични спазми на артериите. "В много от случаите при пациентите със сърдечно-съдови проблеми и високо артериално налягане намаляваме дозировката на приеманите лекарства. В този случай потенето на тялото играе важна роля за нормалните стойности, а ако добавим и медикамент, може да се случи рязък спад, което не води до добри последици", подчерта д-р Николов.

Най-голям е делът на възрастните хора със сърдечно-съдови проблеми. За тях е важно по време на горещините да не излизат навън между 11 и 18 часа. Когато това се налага, задължително да носят шапка и да не се излагат на пряко слънце.

Кардиологът припомни и едно от златните правила - приемането на достатъчно количество вода. "Хидратацията на тялото през лятото е важна, защото при високите температури организмът ни отделя повече телесни течности. За нормален се приема приемът на литър и половина-два вода или чай без подсладител, за да може да бъде възстановен балансът. Добре е да избягваме алкохола, тъй като той допълнително стимулира обезводняването", коментира д-р Николов. Трябва обаче да се има предвид и друго - прекаленият прием на течности също трябва да бъде балансиран, тъй като може да се получи обратният ефект, а именно рязко повишаване на кръвното налягане.