За първи за годината случай на опасното инфекциозно заболяване вирусна кримска-конго хеморагична треска съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. Той е установен през изминалата седмица, а пациентът е хоспитализиран.

Вирусната кримска-конго хеморагична треска се предава чрез ухапване от заразени кърлежи. Протича с висока температура, кръвоизливи и има висока смъртност.

Заболяването се характеризира с рязко начало на треска, висока температура, достигаща 39-40 градуса, главоболие, умора, мускулна болка, както и стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария. В тежки случаи се наблюдават хеморагични прояви, вариращи от малки точковидни кръвоизливи и кръвотечение от носа до тежки кръвоизливи от различни системи.

Възстановяването на болните е бавно и продължително. Дълго време те са неработоспособни, отпаднали, депресирани. Лечението задължително е в болница, където се третират като заболели от особено опасна инфекция. 

По-рано тази седмица гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника във Военномедицинска академия препоръча в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ да се избягва посещението на тревни площи и места с храсталаци. При всяка разходка сред природата да оглеждаме тялото и дрехите си. Да проверяваме редовно домашните си любимци и да ги обезпаразитяваме.

„Кърлежите са членестоноги, които преминават през три фази на своето развитие. През пролетта и началото на лятото е най-опасният период -  това е времето, когато членестоноги са съвсем малки, с размерите на топлийка, поради което много често е възможно да останат незабелязани. Затова трябва да бъдем внимателни в тази насока”, посочи д-р Баймакова.