Честотата на онкологичните заболявания, причинени от често срещани полово предавани болести, се увеличава, предупреждава нов доклад на Американската асоциация за изследване на рака, пише Puls.bg. 

Докато нивата на основни ракови заболявания на белия дроб, гърдата и бъбреците се стабилизират през последните години, някои видове, свързани с човешкия папиломен вирус (HPV), се движат в неправилна посока. 

Според доклада ракът на маточната шийка при жени между 30 и 34 години се е увеличил със 17,5% от 2012-2019 г. По същия начин нивата на рак на устата и гърлото, причинени от човешки папилома вирус, се увеличават във всички възрасти, се казва в проучването.

 В него се посочва, че увеличението се дължи на броя на хората, които избягват ваксината. Други хипотези включват наличието на все повече хора, които имат сексуален контакт без предпазни средства.

 Лекарите препоръчват момичетата и момчетата да започнат курса от три ваксини срещу HPV на около 11-годишна възраст. 

 Но ваксината не е въведена на национално ниво и САЩ изостават от други страни по отношение на превенцията.

 Към 2022 г. само 38% от американските юноши са получили поне една доза от ваксината срещу човешки папилома вирус, в сравнение със 76% във Великобритания и 84% в Австралия.

 Въпреки доказателствата за ефективността на ваксината в намаляването на случаите на рак на маточната шийка, поставянето ѝ в САЩ остава с ниско число, което подчертава важността на мерките за защина на обществено здраве, насочени към превенция и ранна диагностика на рака.

 Прогнозите за 2024 г. сочат около 2 млн. нови случаи на рак в САЩ, като свързаните с човешки папилома вирус ракови заболявания ще съставляват 1,2% от случаите при мъжете и 2,5% при жените. Прогнозират се около 11 500 нови случая на рак на маточната шийка и 4000 случая с фатален изход. Заболеваемостта от рак на маточната шийка при жени на възраст 30-34 години се е увеличила с 2,5% годишно между 2012 и 2019 г., а свързаните с човешки папилома вируси случаи на рак на устната кухина също растат.

 От средата на 2000 г. насам случаите на рак на устната кухина и гърлото в САЩ се увеличават с 1% годишно, главно поради човешки папилома вирус, като някои лекари свързват този ръст с рисково сексуално поведение, включително орален секс. 

Човешкият папилома вирус е силно заразен вирус, който се предава предимно по полов път и засяга над 42 милиона души в САЩ.

Съществуват над 200 типа човешки папилома вирус, като 12 от тях са свързани с рак. Вирусът може да причини рак чрез отслабване на имунната система и хронично възпаление. Близо 99,7% от случаите на рак на маточната шийка, 90% от рака на ануса и 70% от рака на устата и гърлото се дължат на човешки папилома вирус.

Ваксината срещу вируса, одобрена през 2006 г., се смята за ефективна в предотвратяването на 90% от случаите на свързани с човешки папилома вирус ракови заболявания, като данни от Швеция и Шотландия показват, че ранната ваксинация води до значителен спад на новите случаи на рак на маточната шийка.