Броят на болните от варицела в Пловдив и областта се е увеличил драстично през последните седмици, показват наблюденията на личните лекари.  На национално ниво само за последните седем дни са регистрирани 1035 случая, което е ръст с над 15% в сравнение с края на ноември. От началото на годината в страната са заболели 22 455 деца, докато за същия период на миналата година заразените са били едва 5 126, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

По наблюденията на педиатрите през последните две-три години заради пандемията от COVID-19 много деца са останали вкъщи и по тази причина шарката е била ограничена. Сега обаче, с отстъпването на коронавируса, наред с всички останали инфекции и лещенката атакува с пълна сила. Заболелите са предимно от 1 до 14-годишна възраст, като пикът е между 1 и 6 години. Възрастните също боледуват, но много по-рядко.

Варицелата е силно заразна, разпространява се изключително бързо и протича с характерен обрив, който започва внезапно и не може да се сбърка с друго. „Може обаче първо детето да повиши температура, след това да се появи обривът. При други първо избива една пъпка, която често остава незабелязана от родителите. Обикновено между пъпки и температура интервалът е 12-20 часа”, обясняват джипитата.

Инфекцията се разпространява около 2 дни преди появата на обрива и 5 дни след това. Предаването става по въздушно-капков път. Когато мехурчетата по кожата се покрият с корички, болният вече не е заразен. Лекарите успокояват, че малчуганите преболедуват заболяването сравнително леко. Контактните деца, които ходят на детска градина или ясла, се карантинират за 21 дни, а в групата не се приемат здрави неконтактни деца. При всеки следващ нов случай на заболяло дете карантината се увеличава.