С развитието на технологиите започнаха да се появяват продукти, базирани на натурални съставки. В съвременния свят се използват различни добавки, създадени от човека на базата на химични съставки. Това е продиктувано от необходимостта да се произвеждат по-евтини продукти, достъпни за всички сегменти от населението.
Маргаринът е по-здравословен от маслото
Маслото е натурален продукт, произведен на базата на мляко. Неговата консумация датира от хиляди години. Той съдържа голям брой полезни елементи, включително наситени мазнини. Разбира се, консумацията на този продукт трябва да се извършва в определени стандарти, особено тези, които не искат наднормено тегло.
Твърдението, че маргаринът е по-здравословен от маслото, не е напълно вярно, тъй като продуктът съдържа голямо количество нездравословни транс-мазнини. Той се появи като заместител на маслото и прилича на него на външен вид. Съвременните марки маргарин съдържат аромати, предназначени да имитират вкуса на маслото, но не могат да го заместят в състав. Следователно сравняването им вероятно не е напълно правилно, тъй като това са два напълно различни продукта.
Добре ли е да държите хляба в хладилника?
Това го правят много хора, които погрешно смятат, че е необходимо да се съхранява хляба в хладилника. Според тях хладилникът ще помогне да се предотврати преждевременното мухлясване на хлебните продукти. Колко вярна е тази идея? Опита не показва, че хлябът трябва да се съхранява на студено място, независимо от факта, че се пече наведнъж за една седмица в големи количества за цялото семейство.
Ако погледнете опаковката на хляба, тогава няма да намерите препоръки там да съхранявате хляб в хладилника, а ако има, те грешат поради една много убедителна причина, която е малко по-различна от популярната мъдрост. Скорбялите в хляба, абсорбиращи влагата, кристализират, което допринася за това, че хлябът става по-твърд.
Целина изгаря допълнителни калории
Много често, когато рекламира този продукт, се твърди, че целина има толкова малко калории, че консумацията му допринася за абсорбиране на излишъка, съдържащ се в други продукти и го премахва от тялото. Това е фундаментално погрешно. Нито един продукт не може да абсорбира калории. Ако допълнителните калории са в тялото, те трябва да се консумират с упражнения или да се намали храната.
Яденето на пикантни храни води до стомашни язви.
Днес е доказано, че язвите в стомаха се формират от бактериите helicobacter pylori. Пикантната храна не може да доведе до появата на язви в здрав стомах, тя е полезна по свой собствен начин. Но ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт или с по-голяма язва, тогава пикантната храна е наистина вредна, тъй като действа като дразнител, което не допринася за тяхното лечение.
Трябва ли да измием пилето преди готвене?
Митът, че преди готвене пилетата трябва да се мият, за да се избегне салмонелоза е много опасно.
Salmonella умира при температура от 75 градуса. Температурата на готвене е много по-висока, така че не се притеснявайте за наличието на тази бактерия. Но при измиване могат да бъдат замърсени мивката, масата и други прибори в контакт с пилето. Дори само капки вода от пилето на пода могат да причинят инфекция.
За ползите от сока без захар
Разбира се, видяхте на опаковката със сок надписа, че е направен без захар. Но това не означава, че това е добре. Тази непълна информация подвежда потребителя. Не забравяйте, че във всеки сок, дори ако не се добавя захар по време на производството, има голямо количество от нея. Натуралните сокове са полезни, но разумни.
Шоколадът е причината за акне
Има мнение, че шоколадът, подобно на всяка друга млечна храна, допринася за появата на акне при младите хора. Колко вярно е това е неизвестно. Разбира се, трябва отново зависи от степента на потребление.
Ето защо, не забравяйте, че прекомерната консумация на мазнини и захари може да предизвика акне. Е, шоколада, както и другите продукти, могат да се консумират в разумни граници, защото в противен случай има опасност от алергия.
Източник: Zdrave.to
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?