С края на отпускарския сезон много от почиващите не само по родното Черноморие, но и в Гърция и други места, се оплакват от различни здравословни проблеми – стомашни проблеми, болки в гърлото, гадене, висока температура, повръщане.

„Не е нещо необичайно, това са нормалните, както ги наричаме, „летни вируси“. Няма място за тревога. Тази година дори ситуацията е една идея по-спокойна, отколкото в предходни години“, каза за TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Такъв тип заболявания протичат сравнително леко и много често болните не се обръщат към лекар за лечението. Вероятно това е причината много хора да се оплакват, а лекарите да не отчитат ръст. 

Лечението обикновено се фокусира върху облекчаване на симптомите и подпомагане на организма в борбата с инфекцията. Симптоматичното лечение включва прием на медикаменти, които да облекчат симптомите. Поддържането на добра хидратация и балансирано хранене също играят ключова роля в процеса на възстановяване. 

Много хора разчитат на домашни средства за облекчаване на симптомите. Това може да включва прием на билкови чайове, мед и лимон за облекчаване на кашлицата и гаденето. Гаргара със солена вода може да помогне при болки в гърлото, а използването на етерични масла може да облекчи задръстването на дихателните пътища. Домашните средства често са ефективни и може да се комбинират с медикаментозно лечение за по-добри резултати.

Поддържането на добра хигиена е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на вируси. Честото миене на ръцете със сапун и вода, използването на дезинфектанти и избягването на контакт с лицето, особено очите, носа и устата, може значително да намалят риска от инфекция.

Не се отчита и бум на заразяване с т.нар. Гръцки вариант на Ковид. Въпреки това лекарите съветват когато излезе ваксината за този вариант, отговорните за здравето си да се ваксинират. „Тази ваксина ще е готова сега, през септември, а точно в този период е подходящо да се извърши и имунизация срещу грип, така че двете ваксини могат да се комбинират“, препоръча д-р Сотиров.