Алергичните болести се превръщат в епидемия. Това заяви д-р Мария Иванова от ВМА пред Агенция "Фокус".
"За развитието на дадено алергично състояние има два вида фактори – вътрешни и външни. Вътрешните са гените и общото състояние на организма. Външните са условията на околната среда“, обясни тя.
По думите й хората са по-алергични сега, през последните години. Човекът не е същия като този от миналото. Живеем по много по-различен и динамичен начин.
Д-р Иванова беше категорична, че алергичните деца не бива да се хранят с богати на консерванти и оцветители храни.
Храните, които не са типични за даден регион, също са сред алергените.
Фините прахови частици и веществата, отделящи се при изгарянето на горивата, също водят до алергии.
"Колкото по-замърсена е околната среда, толкова по-висок е процентът на алергичните хора", категорична беше д-р Иванова.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?