
Захарта е бърз източник на енергия, но и изключително вкусен и донякъде пристрастяващ компонент от нашия живот. Много хора се стараят да бъдат по-внимателни към това с какво се хранят, включително да се интересуват колко захар е добре да се приема дневно.
Повечето хора по цял свят консумират около 17 чаени лъжички захар дневно, което е повече от препоръчителното количество. Консумацията на твърде много захар е свързана със състояния като диабет тип 2, сърдечни заболявания и зъбен кариес.
Това не означава, че трябва да избягвате захарта напълно. Все пак е важно да сте наясно с приема си и кои храни може да съдържат вредна и полезна за здравето ни захар.
Проучвания сочат, че приемът на бяла захар е полезен в умерени количества, дори и при хора на диета. Учени съветват да се консумира при активни хора, деца или спортисти по 50 грама дневно. Полезният дневен прием на захар иначе е 25 грама или около 6 чаени лъжички дневно.
Популярните диети описват ползите от елиминирането на захарта и въглехидратите, но не всички захари са еднакви. Много храни съдържат естествени полезни захари, които трябва да приемаме. Например, плодовете съдържат фруктоза, а млечните продукти съдържат лактоза. Добавените захари се добавят и по време на обработката или при приготвянето на ястия, например добавянето на мед към зърнени закуски или изпичането на сладкиши, към който добавяме кленов сироп. Тези храни са отлични заместители на захарта и са силно препоръчителни пред бялата, кафявата и други видове преработена захар.