Говоренето насън, известно като сомнилоквия, е често срещано разстройство на съня, при което някой говори, докато спи. Близо 66% от възрастните съобщават, че са говорили насън през живота си, но това е още по-често срещано при деца и юноши, пише Puls.bg.

Говоренето насън е вид парасомния - необичайни поведения по време на сън като говорене, ходене и парализа. Докато говоренето насън не е типична част от цикъла на съня, то рядко причинява здравословни проблеми и се счита за нормален вариант на съня.

Говоренето на сън може да се случи по всяко време на съня, включително сън без бързо движение на очите (NREM) и сън с бързо движение на очите (REM). По време на NREM сън мозъкът и тялото се отпускат в дълбок сън. По време на REM сън мозъчната активност се засилва - карайки очите да се движат бързо, дишането и сърдечната честота да се ускоряват и се появява сънуване. 

Симптомите на говорене на сън варират от човек на човек. Говорещите на сън могат да бърборят несвързано, да говорят ясно, да псуват, да викат или да шепнат. Речта може да бъде пълен безсмислен разговор или да звучи като сложен разговор. Други могат да правят изказвания насън - като мърморене, пъшкане, смях или викове.

Епизодите на говорене насън често се появяват на кратки изблици между 3 и 10 секунди, последвани от продължителни или кратки периоди на липса на говорене. Хората могат да говорят в съня си често или рядко. Хората с хронично говорене на сън говорят в съня си всяка вечер или няколко пъти седмично. Тези, които не спят достатъчно, могат произволно да започнат да говорят поради лишаване от сън или интоксикация.

Когато се появят епизоди на говорене насън, човекът изобщо не осъзнава, че говори, и няма да си спомни говоренето, когато се събуди.

Точната причина за говоренето насън не е добре разбрана. Говоренето насън обаче е по-често срещано при хора с други видове парасомния, като ходене насън, нощни ужаси и сънна парализа. Хората с болестта на Паркинсон, посттравматично стресово разстройство (PTSD) и разстройство на поведението на REM сън (RBD) също е по-вероятно да започнат да говорят насън.

Подобно на други видове парасомния, говоренето насън може да бъде причинено от емоционални и физически причини. Безпокойството, стресът или страхът могат да предизвикат говорене насън. Здравословни състояния и вещества, които водят до лошо качество на съня, също могат да причинят говорене насън, включително:

  • Употреба на алкохол и незаконни наркотици;
  • Психични състояния (като тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство);
  • Безсъние или затруднено заспиване;
  • Медикаменти като антихолинергици, седативи и хипнотични средства.

Говоренето насън често се предава в семейства и може да има генетичен компонент.

Прочети още на: Какво предизвиква говоренето насън? | Puls.bg - https://www.puls.bg/sn-c-33/kakvo-predizvikva-govoreneto-nasn-n-50940