Грижата за кожата не трябва да е просто едно нанасяне на крем против бръчки и пазене от слънце. Всъщност, добрата грижа за кожата започва отвътре.
Софи Търнър, специалист по хранене от Лондон, отговори на въпроси, вълнуващи много хора, които искат да запазят младата си визия. След това тя разкри и кой е топ 5 на храните, които ще запазят кожата ни млада.
Има ли някакви чудотворни храни, които могат да намалят темпото на часовника за кожата ми?
За съжаление, няма нещо, което да можете да направите, за да обърнете процеса на стареене, но можете да подадете ръка на кожата си, като ядете много храни, богати на хранителни вещества.
Голяма причина за стареенето на кожата е загубата на колаген, един от основните структурни протеини на кожата.
„Смята се, че той намалява с 1% на година от средата на двадесетте години нататък“, казва Софи.
Витамин С е от съществено значение за производството на колаген, така че увеличете количеството цветни плодове и зеленчуци, които консумирате.“
Пригответе се за прием на червени чушки, горски плодове, цитрусови плодове, листни зелени зеленчуци, билки, кръстоцветни зеленчуци и картофи с кожа.
Най-лошото нещо, което можете да ядете, е, изненада - захар.
„Доказано е, че захарта допринася за преждевременното стареене на кожата“, казва Софи.
„Тя засилва естествените процеси, които настъпват от средата на тридесетте години, уврежда колагена и еластина и води до намалена еластичност на кожата, промени в текстурата, бръчки и увисване.“
Кожата ми е суха и се бели. Трябва ли да пия повече вода или има нещо, което мога да ям, за да я подобря?
„Поддържането на добра хидратация е от ключово значение за здравето на кожата, но за съжаление пиенето на повече вода не се равнява на по-добре хидратираната кожа“, казва Софи.
„Въпреки това в краткосрочен план дехидратацията може да накара кожата да изглежда свежа, докато хроничната дехидратация може да доведе до нарушаване на функцията на бариерата на кожата и намаляване на еластичността.
Стремете се да пиете достатъчно вода или билков чай.
„Пиенето на зелен чай също може да помогне, тъй като съдържа катехини, за които е установено, че подобряват хидратацията на кожата“, казва Софи.
По отношение на храната, семената и ядките могат да дадат на кожата ви истински тласък в избистрянето.
"Те съдържат антиоксидант витамин Е и линолова киселина, вид мазнина, която може да помогне за хидратация на кожата", добавя тя.
„Видях скъпи колагенови добавки в магазините. Помагат ли?'
"Има малко доказателства, че колагенът ще оцелее в храносмилането и след това ще стигне до кръвния поток към кожата в достатъчно високи количества, за да има някакво значимо въздействие", казва Софи, цитирана от zdrave.to.
"Той се разгражда в червата до по-малки молекули като пептиди и аминокиселини."
Вместо да приемате колагенови добавки, уверете се, че имате достатъчно протеин в диетата си.
С напредване на възрастта, тялото се нуждае от по-малко протеини, но жена на 70 години трябва да яде 0.36 г протеин на килограм телесно тегло.
За жена от 63 кг това се равнява на малко над 23 грама протеин на ден - еквивалент на две яйца или една четвърт филе от сьомга.
Антиоксидантите в храната важни ли са за кожата?
„Антиоксидантите определено играят роля за здравата кожа“, обяснява Софи.
"Както и основният помощник в лицето на витамин С, има редица антиоксиданти, които могат да допринесат за добра кожа."
Витамин Е намалява увреждането на свободните радикали в кожните клетки, което може да причини бръчки и неравномерна пигментация. Опитайте с лека закуска с фъстъци или лешници, или си направете салата от спанак и авокадо.
Витамин А е отличен за поддръжка на кожата. Добри източници са яйцата, твърдите сирена, маслото, тъмнозелените листни зеленчуци и оранжевите плодове и зеленчуци.
Ликопенът потенциално може да помогне срещу слънчево изгаряне и преждевременно стареене на кожата и може да бъде открит в доматите, розовия грейпфрут и годжи плодовете.
Топ пет храни за здрава кожа…
1 - Яйцата са първенци, тъй като съдържат витамин А, витамин В2, витамин В7 и йод, които са от ключово значение за поддържането на кожата.
2 - Черупчестите мекотели са богати на йод и цинк, което е важно за заздравяването на кожата. Съдържат и мед, която помага да се предотврати появата на полупрозрачна кожа и допринася за пигментацията на кожата.
3 - Бобови растения като леща, нахут и боб са добри растителни източници на мед за хора, които не ядат миди.
4 - Тъмните листни зеленчуци са отличен източник на колаген-подпомагащ витамин С, а също така и на витамин А.
5 - Зеленчуците осигуряват витамини и цинк, които са от решаващо значение за здравата кожа.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?